Kineska vojska: „Izveli smo precizne raketne udare“

Kineska vojska saopštila je danas da je izvela „precizne raketne udare“ u Tajvanskom moreuzu i vodama kod istočne obale Tajvana.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da se radi o projektilima dugog dometa i da je lansirala više konvencionalnih raketa u tri različite oblasti u vodama istočno od Tajvana.

Propratna grafika objavljena na državnoj televiziji Čajna TV pokazuje da su rakete lansirane ka severu, istoku i jugu, prenosi AP.

„Sve rakete precizno su pogodile cilj“, navodi se u saopštenju vojske.

Kina je pokrenula višednevne vojne vežbe mornarice, vazduhoplovnih snaga i drugih jedinica u šest zona oko Tajvana.

Japan je prijavio da je pet kineskih projektila palo u japanskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, zbog čega je Tokio uložio protest kineskoj vladi.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u vode severno, istočno i južno od ostrva, prema njihovoj evidenciji, palo 11 projektila.

Istovremeno, američka mornarica sa svojim nosačem aviona USS „Ronald Regan“ danas je, kako navode, u „svojim normalnim operacijama“ delovala u Filipinskom moru, istočno od Tajvana.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(tanjug)