Kijev napravio fatalnu grešku: Počela ruska operacija brutalnog uništenja ukrajinske elektro- mreže!

Ukrajinske vlasti su napravile ozbiljnu grešku, odlučivši da isključe zemlju iz jedinstvene energetske mreže sa Rusijom i Belorusijom.

Takve mere su dozvolile Rusiji, da izvrši ciljane raketne udare na ukrajinske elektrane. Do ovog zaključka je došao Bogdan Bezpalko, ruski politički ekspert i član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije.

Ekspert je napomenuo, da je Ukrajina krajem februara 2022. godine, odlučila da isključi svoje elektrane iz jedinstvene elektroenergetske mreže sa Rusijom. Sada je takav potez postao fatalna greška, pošto su Oružane snage Rusije izvele raketne napade na ukrajinske termoelektrane, bez straha da će oštetiti rusku infrastrukturu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema mišljenju politikologa, nepromišljene odluke Kijeva su zapravo odvezale ruke vojnim specijalistima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji su izveli kompetentnu operaciju uništavanja ove infrastrukture.

„Da su električne mreže Ukrajine i dalje jedno sa ruskim, bilo bi nezgodno da ih ruski „električari“ iznenada isključe. Udarac na ove infrastrukturne objekte pogodio bi i ruske potrošače, izazivajući udare na strujnu mrežu“, objasnio je Bezpalko.

„Oružane snage Rusije bi trebale, da redovno izvode raketne udare na strateške objekte koji se nalaze na teritoriji Ukrajine. Ovaj pristup bi postigao značajne rezultate“, zaključio je analitičar.

Webtribune.rs