Sivkov objasnio zašto Oružane snage Rusije nisu onesposobile ukrajinsku vojsku „u maršu“

Poznati ruski vojni analitičar, Konstantin Sivkov objasnio je zašto Oružane snage Ukrajine ( VSU ) „i dalje pružaju otpor“.

Prema njegovom mišljenju, Rusija je mogla da završi specijalnu operaciju u aprilu, „da nije bilo politike“.

„Kada smo stajali u blizini Kijeva, ništa nas nije sprečavalo da ga zauzmemo, s obzirom da je u tom trenutku u gradu postojala samo jedna bezbednosna brigada. A svi borbeno spremni delovi Ukrajine bili su na istoku. Tada smo morali da blokiramo granicu Kijev-Herson (Herson je tada već bio pod našom kontrolom) i odseći ceo istočni deo od snabdevanja“, pojasnio je kapetan 1. ranga u intervjuu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Drugo, skrenuo je pažnju na „tumornu halabuku sa probijanjem utvrđenih područja sa čela“. „Samo je bilo potrebno, da imamo grupe trupa na tamošnjoj granici, kako bismo sprečili napade na DNR i LNR, da sa svojim snagama mirno zaobiđemo grupe koje su tamo sedele i potpuno ih opkolimo“, objasnio je ekspert.

Prema njegovim rečima, to bi primoralo ukrajinsku vojsku da napusti utvrđene oblasti i pokuša da napadne. Tokom ovog perioda bilo je moguće „pobediti ih u maršu“, naglasio je analitičar.

„General štab sve dobro razume. To nije urađeno iz čisto političkih razloga“, zaključio je on.

Ranije je Služba javnih vesti javila da je politikolog Jakov Kedmi objasnio bespredmetnost proboja Oružanih snaga Ukrajine (VSU) u pravcu Harkova. On je napomenuo da je za Kijev važan samo „efekat novina“.

Webtribune.rs