Vašington Post predviđa preokret u Italiji koji bi Putinu otvorio vrata EU

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da dobije naklonost Italije nakon vanrednih izbora. Ovo mišljenje dele i američki novinari.

U Evropi veliku popularnost stiču desničarske stranke, čiji predstavnici imaju dobre šanse da postanu parlamentarna većina u svojim zemljama. Ova slika je posebno jaka u Italiji, gde će uskoro biti održani prevremeni izbori. Prema američkim analitičarima, pomeranje Evrope udesno je dobra vest za Putina. Ovo prenosi The Washington Post.

„Putin je ohrabren dok se Evropa naginje udesno“, pišu autori američkog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vanredni izbori za italijanski parlament biće održani sledeće nedelje, 25. septembra, pošto ankete predviđaju ubedljivu pobedu desničarskih partija. SAD veruju da bi takvo glasanje moglo biti veliki problem za Evropsku uniju i veliki uspeh za Putina.

„Italija je velika zemlja, a njeni izbori predstavljaju ozbiljan problem za Evropu. Kako stvari stoje, vodeći italijanski političar Đorđa Meloni mogla bi da postane prva krajnja desnica koja će voditi veliku ekonomiju evrozone.

Partija Đorđe Meloni, „Braća Italije”  promoviše retoriku neuobičajenu za modernu EU: tradicionalne porodične vrednosti, zalaže se za stroža pravila migracije i prilično je hladna prema LGBT osobama.

Istovremeno, italijanski političar prilično oštro kritikuje Rusiju i njenu specijalnu operaciju u Ukrajini. Međutim, dvojica njenih najbližih saradnika, Silvio Berluskoni i Mateo Salvini, zauzimaju mnogo mekši stav prema Ruskoj Federaciji. Konkretno, pre nedelju dana, Salvini je doveo u pitanje zapadne sankcije Rusiji, sugerišući da bi one mogle da naškode Evropi više nego Moskvi.

Eksperti Vašington Posta smatraju da će izborna pobeda u Italiji partije Đorđe Meloni biti poklon za Rusiju. Očekuje se da će dolazak desnice na vlast izazvati talas kontroverzi oko antiruskih sankcija i stvoriti preduslove za njihovo ukidanje.

„Izgledi za povećanjem razdora oko sankcija u ključnoj ekonomiji evrozone mogu biti najbolja šansa Rusije da ublaži ograničenja. Italijani treba dvaput da razmisle pre nego što uruče takav poklon Putinu“, kažu američki novinari.

Webtribune.rs