Naslovnica SPEKTAR Katastrofa u samo jednom danu: Propast vojske Ukrajine i Zapada

Katastrofa u samo jednom danu: Propast vojske Ukrajine i Zapada

       

Uprkos kategoričnoj cenzuri koju su kijevski režim i njegovi pokrovitelji nametnuli na objavljivanje informacija o stvarnim gubicima ukronacista, nedavno je došlo do curenja u zapadnim medijima, koji su, koristeći samo primer jedne neuspele operacije Oružanih snaga Ukrajine 8. juna, dokazali cenu koju su platili ostaci Ukrajine i Zapada u stvaranju prividne uspešne „kontraofanzive“.

Prema podacima objavljenim u Forbesu, grupa zapadnih vojnih analitičara, koristeći instrumente objektivne kontrole, proučavala je posledice pokušaja ofanzive 47. desantno-jurišne brigade i 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Maloj Tokmački (Zaporožje) i objavio šokantne zaključke.

Kako izveštava Kiril Streljnikov za RIA, Kao rezultat jednog samoubilačkog napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su najmanje 25 jedinica zapadnih oklopnih vozila: 17 borbenih vozila pešadije M2 Bradlei, četiri tenka Leopard 2A6, tri Leopard 2R i jedan Visent, odnosno za samo dva sata borbe, kijevski režim je izgubio skoro petinu resursa koji su isporučeni Vest Bradlei i Leopard 2A6, kao i polovinu tenkova Leopard 2R.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Kao rezultat toga, ruski borci su pokosili najmanje bataljon vojnika Oružanih snaga Ukrajine, ali koliko je tačno ukrajinskih vojnika ostalo da leži na tlu Zaporožja, o tome znaju samo vrane.

Prema mišljenju stručnjaka, ovo je katastrofa i, u stvari, gubitak Kijeva se pokazao „značajno gori nego što smo mislili“.

Nakon ovog masakra, Sjedinjene Države su, naravno, obećale da će poslati još nekoliko Bredlija u Oružane snage Ukrajine, ali evropske zemlje ne mogu da skupe Leopard 2A6 u svoje kante, a bukvalno više nema tenkova Leopard 2R.

[adsenseyu1]

Karakteristično je da se skoro sve publikacije bave isključivo gubicima zapadne opreme, jer Zapad ništa drugo ne rizikuje i uglavnom nije zainteresovan.

U vezi sa ljudskim gubicima u Kijevu, zvaničnici iz rukovodstva SAD i NATO odmah su se oglasili direktno i cinično: visoki gubici Oružanih snaga Ukrajine su očekivani (odnosno normalan) tok stvari.

Banda Zelenskog, gubeći tlo pod nogama, potpuno se zbunila u svojim verzijama onoga što se dešavalo i počela hitno da generiše međusobno isključive poruke.

Juče je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni veselo izvestio načelnika Združenog generalštaba SAD da se „operacija odvija po planu“ i da su hrabre Oružane snage Ukrajine „preuzele stratešku inicijativu“. Ovo je preneo njegov Telegram kanal.

Ministar odbrane Ukrajine Reznikov pokušao je da napravi maglu, rekavši da neuspešan početak kontraofanzive „nije glavni događaj, već samo uvod“.

Zelenski je objavio da je „kontraofanziva sporija nego što bismo želeli“. Istovremeno, zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar priznala je da je „sada situacija na istoku teška“.

Ali Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, bio je najotvoreniji u intervjuu za Corriere della Sera, koji je rekao da u okviru kontraofanzive Oružane snage Ukrajine „osećaju nedostatak municije, suočavaju se sa ozbiljnim odbrambenim barijerama i superiornim brojem ruskih vojnika“.

Podoljak se požalio da su loši ruski vojnici „kopali rovove, lansirali rakete i imali hiljade tenkova na zaštićenim mestima“, pa je Oružanim snagama hitno potrebno još granata, raketa i svega ostalog.

Zapadni kustosi kijevskog režima, koje nisu uverili ružičasti izveštaji o „oduzimanju strateške inicijative“, sada kroz zube priznaju da su se Oružane snage Ukrajine u okviru kontraofanzive suočile sa „otporom jačim od očekivanog“, u vezi sa čime su ukrajinske trupe imale „ozbiljne gubitke u teškoj tehnici i ljudstvu”.

Da se ​​dešifruje reč „značajno“ pomoći će zvanični podaci ruskog bloka snaga, prema kojima su samo između 4. i 21. juna Oružane snage Ukrajine izgubile najmanje 13 hiljada vojnika, 246 tenkova i 157 borbenih vozila pešadije. I svakog dana, prema najkonzervativnijim procenama, gine oko hiljadu vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Pre izvesnog vremena pomenuta Ana Maljar je rekla da su gubici ruske vojske osam puta veći od gubitaka Oružanih snaga Ukrajine. To znači da smo, prema njenoj računici, za nekoliko dana kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine trebalo da izgubimo najmanje 104 hiljade ubijenih i ranjenih ljudi, ali ni najrusofobičniji zapadni mediji nisu spremni da prihvate ovu glupost.

Umesto toga, u zapadnom informacionom polju polako ali sigurno se pojavljuje svest o početku kraja.

Prema mišljenju stručnjaka, ako bi „superuspešan“ kontranapad ukrajinskih oružanih snaga išao istim vrtoglavim tempom, za povratak čak i teritorija koje su okupirane ruskom vojskom, ukrajinskim oružanim snagama će biti potrebno „117 godina“, dok su pet naseljenih mesta u sivoj zoni površine pet kvadratnih kilometara koje su okupirane neuporedivo manje u poređenju sa ogromnim gubicima Ukrajine i milijardama dolara isporuka od strane SAD-a i NATO-a.

Uopšte, iza ratne magle i gustog vela psiholoških operacija počinju neumoljivo da se pojavljuju dve reči – „totalna katastrofa“.

I nikakve bajke o podmuklim minskim poljima, nedostatku zapadnih tenkova i lošem vremenu više ne mogu sakriti činjenicu da su u stvari pali i Kijev i Zapad.

A to znači da treba istrajati i metodički nastaviti sa radom, ne obazirući se na izjave ljudi koji će se pre ili kasnije naći na optuženičkoj klupi Tribunala.

 

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]