Naslovnica ŽIVOT Čarobna voćka: Jača imunitet i snižava krvni pritisak

Čarobna voćka: Jača imunitet i snižava krvni pritisak

       

S obzirom na to da sadrži mnogobrojne fitonutrijente, vitamine i antioksidanse, smokva je jedna od najzdravijih mediteranskih voćki.

Osim što je ukusna, ima zdravstvene dobrobiti zbog čega dijetetičari preporučuju da je konzumiramo što je češće moguće, pogotovo kada im je sezona.

Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan uzročnik koji dovodi do visokog krvnog pritisk je neravnoteža kalijuma uzrokovana unosom previše natrijuma, a premalo kalijuma putem ishrane.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Upravo su zato smokve odlična namirnica bogata kalijumom i ova voćka pomoći u ispravljanju te neravnoteže. U međuvremenu, visok nivo vlakana u smokvama može pomoći pri uklanjanju viška natrijuma iz sistema te takođe može da pospeši i donekle ubrza mršavljenje.

Probavni problemi kod ljudi i te kako variraju, objašnjavaju lekari, i to od zatvora, grčeva, nadutosti pa sve do dijareje. Koji god problem postojao, konzumacija smokvi navodno može poboljšati stanje organizma i uticaj ovih zdravstvenih problema zahvaljujući velikom sastavu vlakana.

[adsenseyu1]

Ali, osim visokog sadržaja vlakana, smokve pomažu probavi na još jedan način. Izvrstan su izvor probiotika koji poboljšavaju celokupno zdravlje creva, a samim tim dokazano jačaju naš imunitet i štite nas od potencijalnih bolesti.

Dijetetičari naglašavaju kako su smokve odličan izvor kalcijuma i kalijuma, a ovi minerali dokazano poboljšavaju, odnosno održavaju gustoću kostiju što zauzvrat može sprečiti stanja poput osteoporoze. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalijumom može poboljšati zdravlje kostiju, dok se pokazalo da redovni unos kalcijuma poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod dece i adolescenata.

(Hayat.ba)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]