Izveštaj: Četiri scenarija i na kraju invazija

Novi američki izveštaj sugeriše da je veoma moguće da Kina započne blokadu, vazdušne i raketne napade, ali i invaziju u punom obimu na Tajvan.

Tokom prošle godine, Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) je „pojačala provokativne i destabilizujuće akcije u/i oko Tajvanskog moreuza“ dok teži ka ujedinjenju sa Tajvanom, navodi se u novom izveštaju Pentagona.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak svoj godišnji izveštaj o vojnoj moći Kine ističući ambiciozne planove i namere Pekinga koji ima za cilj da postigne „veliko podmlađivanje kineske nacije“ do 2049. godine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Izveštaj navodi četiri moguća vojna pravca delovanja protiv Tajvana koje bi PLA mogla preduzeti u bliskoj budućnosti, bez navođenja vremenskog okvira kada bi to moglo da se desi.

PLA ima „više opcija za vojnu kampanju protiv Tajvana sa različitim stepenom izvodljivosti i povezanim rizicima“, navodi se u američkom izveštaju, prenosi rfa.org.

Kampanje bi mogle biti „od vazdušne i pomorske blokade do potpune amfibijske invazije kako bi se zauzela neka od priobalnih ostrva ili ceo Tajvan“.

Četiri pravca akcije protiv Tajvana koje su zacrtali kineski odbrambeni stratezi, prema američkom izveštaju, uključuju vazdušnu i pomorsku blokadu, ograničenu silu ili kampanju prinude, vazdušnu i raketnu kampanju i invaziju u punom obimu.

Tokom potpune blokade, PLA bi mogla da prekine pomorski i vazdušni saobraćaj, zaustavljajući vitalni uvoz kako bi primorala Tajvan na predaju.

Ograničena sila ili kampanja prinude mogla bi uključivati kompjutersku mrežu ili ograničene kinetičke napade na političku, vojnu i ekonomsku infrastrukturu Tajvana da bi izazvali strah u javnosti. Snage za specijalne operacije PLA takođe bi mogle da se infiltriraju u Tajvanu i da izvrše napade na infrastrukturu ili ciljeve rukovodstva.

Vazdušna i raketna kampanja mogla bi da dovede do preciznih udara na ključne vladine i vojne ciljeve, kao i na komunikacione objekte „kako bi se degradirala odbrana Tajvana, neutralisalo vođstvo Tajvana ili umanjio moral javnosti da pruži otpor“.

Amfibijska invazija na Tajvan bila bi složena i koordinisana operacija za probijanje odbrane obale, nagomilavanje borbene moći duž obale i zauzimanje ključnih ciljeva širom čitavog ostrva.

PLA „nastavlja da gradi i jača svoje sposobnosti koje bi verovatno doprinele invaziji u punom obimu“, navodi se u izveštaju Pentagona.

Međutim, u izveštaju se navodi da bi pokušaj invazije na Tajvan verovatno oslabio kineske oružane snage, prouzrokovao međunarodnu intervenciju i predstavljao „značajan politički i vojni rizik za Si Đinpinga i Komunističku partiju Kine“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(rfa.org,b92.net)