11-godišnjak pretekao Hokinga i Ajnštajna po inteligenciji

Tinejdžer iz Lidsa u Velikoj Britaniji, postigao je najviši rezultat za ljude mlađe od 18 godina, na „Mens IK“ testu, i pretekao Stivena Hokinga i Alberta Ajnštajna, po pitanju inteligencije. To prenosi Metro.

Prijatelji 11-godišnjeg Jusufa Šaha, uvek su mu govorili da je veoma pametan, a jednog dana, tinejdžer je odlučio da proveri da li je to istina. Da bi procenio svoje intelektualne sposobnosti, Šah je polagao „Mens IK“ test, i dobio rekordnu ocenu. Njegov rezultat bio je jedan poen veći, od rezultata teoretskih fizičara Stivena Hokinga i Alberta Ajnštajna.

Tinejdžer je proslavio svoj uspeh, u restoranu sa roditeljima i braćom. Prema rečima Šahove majke, ona je veoma ponosna na uspehe svog sina, ali i dodaje da ne sme da se olako ponese prema onome što se dogodilo: „Uvek sam govorila svom sinu, da pored talenta, ipak mora biti jedan od najvrednijih“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nismo posebno pripremali našeg sina za test. Teško je pripremiti se za ovaj test, pa smo se ponašali kao i obično “, rekao je Šahov otac.

U budućnosti, Šah sanja da studira matematiku na Oksfordu ili Kembridžu. Da bi to uradio, on redovno vežba svoj mozak- rešava probleme, Sudoku i Rubikovu kocku.

Ranije je objavljeno, da je engleski student Barnabi Svinbern, od roditelja tražio dva poklona za Božić – „Mens IK“ test i kriptovalutu. Najvišu ocenu na testu dobio je dvanaestogodišnji tinejdžer – 162 poena.

Webtribune.rs