Naslovnica U FOKUSU Izmaklo kontroli – Počeo haos: Pozivi Putinu da dođe i zavede red...

Izmaklo kontroli – Počeo haos: Pozivi Putinu da dođe i zavede red u EU

Protesti i blokade puteva traktorima u Poljskoj i Češkoj izmiču kontroli samih poljoprivrednika, a sve su češći i antiukrajinski izgredi.

Dokaz za to je, kako navode agencije, baner u Poljskoj sa pozivom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da zavede red u Ukrajini i Poljskoj, kao i pretnje u Češkoj da će na protestu pucati na ministre.

Poljska policija zaustavila je u Šleziji traktor tokom protesta poljoprivrednika sa banerom: „Putine, zavedi red u Ukrajini i Briselu i u našoj vladi“ i zastavom bivšeg Sovjetskog Saveza a ogradili su se odmah organizatori pravdajući se da ne znaju ko kakve poruke stavlja na svoj traktor.

„Postoje paragrafi za takve stvari, ko raspiruje mržnju podleže kazni. Čekamo rezultat istrage tužilaštva. Uloga Agencije za unutrašnju bezbednost je da razjasnimo da li je to pojedinačna glupost ili fragment veće celine“, kazao je ministar koordinator obaveštajnih službi Tomaš Šemonjak.

U protestima u Poljskoj poljoprivrednici su već nekoliko puta izbacili na drum žito iz ukrajinskih kamiona a tokom protesta u utorak i iz vagona i to žitarice koje su bile namenjene nemačkom tržištu. Na prvi izgred predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski reagovao je u ponedeljak optužbama za manjak solidarnosti Poljaka sa napadnutom Ukrajinom u kojoj seljaci moraju da žanju letinu u pancir prslucima.

Zamenik poljskog ministra poljoprivrede Mihal Kolodjejčak, nekadašnji lider AGROUNIJE koja je poslednjih godina u Poljskoj organizovala proteste i blokade, poručio je Zelenskom da „gleda svoja posla“ i da mu je pametnije da se pozabavi popunjavanjem redova svoje armije.

„Lopta je sada na strani Ukrajine. Videćemo da li će hteti da se dogovore. Ako to ne uspe poljska vlada spremna je da uvede nove limite. A da li je problem poljoprivrede samo uvoz iz Ukrajine? To je izašlo na površinu danas, sutra će da tržištem u Poljskoj vladaju trgovinski lanci ili da postoji Zeleni dogovor EU. Želim da rešimo problem“, kazao je Kolodječak televiziji Polsat.

Protesti poljoprivrednika zbog obaveza koje im nameće Zeleni dogovor EU, recimo da deo zemljišta ostave kao neobrađene ledine ili da ne koriste neke pesticide, dok poljoprivredni proizvodi iz Ukrajine ili Latinske Amerike takva ograničenja i troškove nemaju, postaju u Poljskoj karta opozicije u kampanji pred aprilske lokalne izbore.

U susednoj Češkoj prečica su kojom marginalne radikalne i antisistemske stranke pokušavaju da uđu prvo u Evropski parlament, posle i u nacionalni pošto im nije pošlo za rukom da antivakserske proteste ili demonstracije u jeku energetske krize pretoče u realne političke poene.

U ponedeljak je u Pragu polovina poljoprivrednika koji su došli da traktorima blokiraju češku prestonicu već u podne prekinula protest i vratila se kućama kada su, kako su naveli, shvatili da su njihov protest protiv birokratije, zahteva Zelenog ugovora i nekontrolisanog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda otele antisistemske stranke, vezane ranije za antivaksersku scenu i antiukrajinske proteste.

[adsenseyu1]

Od tog protesta, čiji organizator je, izmedju ostalog i agro-tajkun Zdenjek Jandejsek čiji koncern je kao i ostala velika gazdinstva za razliku od malih i srednjih gazdinstava u Češkoj enormno profitirao od energetske krize i inflacije koja je usledila, distancirala se većina poljoprivrednika koje predstavljaju Agrarna komora, Poljoprivredni savez i Asocijacija privatnih poljoprivrednika.

Poljoprivrednicima koji su napustili protest smetalo je i skandiranje „Češka Česima“, tipično za demonstracije ekstremista i radikalnih nacionalista ili pretnje pred protest na društvenim mrežama da će zajedno sa seljacima otići pred vladu s vatrenim oružjem.

Policija je uhapsila jednog Čeha koji je pretio pucnjavom na ministre jer je tokom pretresanja stana našla kod njega municiju i automatsku pušku bez legalne dozvole.

(Beta)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social