Naslovnica U FOKUSU Izvor: Britanci stoje iza napada na ruski vojno-transportni avion Il-76

Izvor: Britanci stoje iza napada na ruski vojno-transportni avion Il-76

Britanski savetnici Kijeva krivi su za smrt ratnih zarobljenika i posade Il-76, oborenog ukrajinskom raketom, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor upoznat sa situacijom.

„Napad na Il-76 je izveden pod pritiskom britanskih savetnika bez koordinacije sa štabom protivvazdušne odbrane u Kijevu i bez dodatne unakrsne provere informacija o kretanju aviona iznad Belgorodske oblasti“, rekao je on.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad Belgorodske oblasti vojno-transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, u kojem je 65 ukrajinskih zarobljenika letelo na razmenu. Svi oni, kao i tri prateća ruska oficira i šest članova posade su poginuli.

Utvrđeno je da je ukrajinska vojska napala avion sa dve rakete iz rejona sela Lipci u oblasti Harkov. Istragom je utvrđeno da je reč o protivvazdušnim vođenim projektilima MIM-104A američkog kompleksa Patriot.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je incident zločinom Kijeva protiv sopstvenih građana. Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je znala da se na Il-76 nalaze ratni zarobljenici Oružanih snaga Ukrajine, ali je ipak izvršila udar – bilo iz nemara ili namerno.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da pad aviona postavlja veliko pitanje o mogućnosti bar nekih sporazuma sa Kijevom.

[adsenseyu1]

Zvanično, Kijev govori o potrebi međunarodne istrage, ali nezvanično ovdašnji mediji plasiraju tezu da Il-76 nosi rakete za S-300, a zapadni mediji pokušavaju da zataškaju situaciju.

Putin je rekao da i Rusija insistira na istrazi, ali još nema dobrovoljaca iz međunarodnih organizacija.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social