Naslovnica SPEKTAR Iz Rusije crvena pretnja Americi: Ako SAD pošalje ovu municiju u Ukrajinu...

Iz Rusije crvena pretnja Americi: Ako SAD pošalje ovu municiju u Ukrajinu počinje „Treći svetski rat“

Ukoliko se Ukrajini isporuče granate sa osiromašenim uranijumom za tenkove „leopard 2“, kao i za borbena vozila pešadije „bredli“ i „marder“, Moskva će to smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije.

Ovo je upozorio šef ruske delegacije na pregovorima u Beču zadužen za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov.

„Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašinerije da ne podstiču nuklearne provokacije i ucene. Poznato nam je da u naoružanju tenka ‘leopard 2’, isto kao i borbenih vozila pešadije ‘bredli’ i ‘marder’ postoji i protivoklopna municija sa jezgrom od osiromašenog uranijuma čija upotreba dovodi do kontaminacije zemljišta kao što se dogodilo u Jugoslaviji i Iraku. Ukoliko se Kijevu isporuče takvi projektili za NATO tešku vojnu tehniku, to ćemo smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posledicama koje proizilaze iz toga“, upozorio je Gavrilov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako je ocenio, Zapad je primorao Berlin da donese odluku o isporuci oklopnih vozila Ukrajini.

„Međunarodna zajednica ponovo je svedok toga kako u NATO-u deluje ‘disciplina zasnovana na teroru’. Po kanonima ‘civilizovanog Zapada’ saveznici su prvo zapretili Berlinu međunarodnom izolacijom u slučaju da odbije da isporuči ‘leoparde’. Zatim je niko drugi do portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs najavio ‘predstojeće vesti’ u vezi sa slanjem nemačke ‘zveri’ Kijevu. Tako se kuje transatlantska ‘solidarnost’“, rekao je ruski diplomata.

Po njegovim rečima, Berlin je svesno odlučio da „nemački tenkovi sa krstovima na oklopima ponovo krenu u napad na ruske vojnike“. Gavrilov je poručio da će ruska vojska uništavati ta oklopna vozila kao što to i sada čini sa ostalim NATO naoružanjem.

Moskva spremna na žestok odgovor

Moskva je spremna na žestok odgovor ukoliko SAD i NATO isporuče Kijevu naoružanje koje će se koristiti za napade na ruske gradove, istakao je Gavrilov.

„Ukoliko Vašington i zemlje NATO-a isporuče Kijevu naoružanje za izvođenje napada u dubinu ruske teritorije na mirne gradove i pokušaje zauzimanja teritorija koje su po Ustavu naše, to će primorati Moskvu da preduzme žestoke uzvratne akcije.

Nemojte kasnije reći da vas nismo upozorili“, rekao je Gavrilov na plenarnoj sednici Foruma OEBS-a za saradnju u oblasti bezbednosti.

Ranije je saopšteno da će Nemačka poslati Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“. Paket nove pomoći Ukrajini, osim tenkova i obučavanja vojnika, uključivaće municiju, tehničko održavanje sistema i pomoć u logistici.

U novembru prošle godine Rusija je uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuka oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada neće doprineti uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, te da će imati negativan efekat.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(sputnik)