Naslovnica ŽIVOT Istraživanje pokazalo: Redovna konzumacija ove biljke može dovesti do smanjenja rizika od...

Istraživanje pokazalo: Redovna konzumacija ove biljke može dovesti do smanjenja rizika od raka prostate

Redovna konzumacija gljiva može dovesti do smanjenja rizika od raka prostate za 17%, tvrdi tim japanskih istraživača.

Na osnovu podataka prikupljenih tokom istraživanja u kome je učestvovalo 36.000 muškaraca, starosti od 40 do 79 godina, otkriveno je da je konzumiranje gljiva obrnuto povezano sa pojavom raka prostate.

[adsenseyu1]

Konkretno, učesnici koji su redovno jeli gljive, jednom do dva puta nedeljno, imali su osam procenata niži rizik od raka prostate. Oni koji su jeli gljive više od tri puta nedeljno, sa druge strane, imali su neverovatnih 17 procenata niži rizik od raka prostate.

Ovi efekti su bili posebno izraženi kod muškaraca starijih od 50 godina i kod muškaraca čija se ishrana sastojala od niskog unosa voća i povrća, ali visokog unosa mesa i mleka. Tim međutim nije prikupio informacije o određenim vrstama gljiva i stoga nije razjasnio molekularne mehanizme gljiva koji stoje iza efekata borbe protiv raka.

[adsenseyu4]

Stanovnici Japana spadaju među ljude sa najdužim životnim vekom na zemlji. Naučnici nagađaju da bi se to moglo pripisati zdravoj ishrani. Između ostalih, gljive su jedan od najpopularnijih sastojaka japanske kuhinje. U stvari, gljive, bilo sveže ili sušene, često se koriste i u drugim istočnoazijskim kuhinjama, uključujući kinesku i korejsku.

Mnogobrojne vrste gljiva su uobičajeni sastojci u biljnim lekovima koji se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini i drugim drevnim oblicima medicine. Iz tog razloga, ne bi trebalo da čudi što gljive sve više postaju zanimljiva tema savremene nauke.

Gljive poput reiši i šitake su neke od moćnih lekovitih gljiva koje snižavaju visok krvni pritisak, pomažu u lečenju bronhitisa i dijabetesa, a postoje i izveštaji koji objašnjavaju kako reiši može da se koristi u borbi protiv raka.

Webtribune.rs