Hazin: Rusija se nije srušila – ali je pao ceo sistem na Zapadu

SAD i njihovi saveznici su potcenili Rusiju, u pokušaju da sruše njenu ekonomiju. Umesto toga, Zapad je srušio sopstveni sistem, tvrdi ekonomista Mihail Hazin.

Prema ekspertu, „specijalna operacija“ u Ukrajini postala je geopolitički čin, demonstrirajući celom svetu, posebno Sjedinjenim Državama, povratak Rusije u red svetskih sila.

Iz ovoga sledi, da je privreda Ruske Federacije dovoljno jaka i moćna, da odgovara ovom statusu. Međutim, Zapad u to nije verovao do samog kraja, i nadao se sankcijama koje bi bile kobne za „nevažnu“ zemlju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Iskreno rečeno, ovo mišljenje je propalo. Logika da će se Rusija srušiti odmah nakon početka rata sa sankcijama, polazila je od toga, da mi nismo ni druga, već treća svetska sila. Zvanično imamo 1,7 biliona dolara BDP-a, sa globalnim BDP-om od 90 biliona. Ovo je 2% globalne ekonomije – ko smo mi uopšte? Niko. Međutim, ispostavilo se da to nije tako “, izjavio je Hazin.

Razlog za zapadni fijasko, ekspert naziva pogrešnu metodologiju za izračunavanje ključnih ekonomskih pokazatelja. Nadajući se kolapsu ruske ekonomije, SAD i njeni sateliti doživeli su trenutak, kada je njihov sistem života u dugovima i dominacije dolara, u globalnim finansijama propao.

„Pre par godina sam dao procenu da, ako više-manje adekvatno računamo, imamo 6-8 odsto svetskog BDP u proizvodnji, i to je već jako dobro. SAD sada imaju najviše 14-16%. Ne govorim o potrošnji – mi malo trošimo, ali ne u dugovima, a oni troše mnogo, ali u dugovima. Problem je što im se sistem urušio – pa oni pate zbog toga “, objasnio je Hazin.

Svi pokušaji Zapada da preokrenu tok i dokrajče Rusiju, ekonomski su osuđeni na propast. Istovremeno, Amerikanci i Evropljani su se konačno diskreditovali sa stanovišta analize, i pretenzija na globalnu finansijsku i ekonomsku dominaciju, sa sposobnošću da ovim „polugama“ unište čitave zemlje.

„Čak su i oni shvatili, da nešto u njihovoj metodologiji nije u redu. Svi njihovi stručnjaci su rekli: „Srušiće se“, ali Rusija nije propala. Oni i dalje pokušavaju da smisle način da se ipak srušimo, ne shvatajući da se više nećemo srušiti. S druge strane, logika u kojoj su objašnjavali sve o svetskoj ekonomiji, čvrsto se urušila“, rekao je Hazin u emisiji „Solovjov UŽIVO“.

Ekonomista smatra, da se globalni dolarski sistem, na kome se zasnivala moć Sjedinjenih Država, urušava. Rusija je zahvaljujući zapadnim sankcijama dobila prednosti, koje joj omogućavaju da iz globalne krize izađe kao pobednik.

Webtribune.rs