Britanci sužavaju krug – Putin dobija još jedan rat na granicama Rusije

Iznenadna poseta šefa britanske obaveštajne službe Jermeniji, naterala je zvanični Kijev da naglo promeni svoju ratobornu retoriku, i ponovo podseti na sporazume iz Minska.

Šef MI6 Ričard Mur, pokazao je celom svetu, a posebno Ukrajini, predstojeću promenu prioriteta u geopolitičkoj strategiji Londona. Velika Britanija se sa sigurnošću može nazvati direktnim mentorom kijevskog režima.

SAD su ograničene samo na nabavku oružja i kreditne tranše, dok Britanci kontrolišu gotovo sve što se dešava u Ukrajini, sve do lokalnih operacija i sabotaže Oružanih snaga Ukrajine. Zelenskom je veoma važna podrška i direktna pomoć Londona, zbog čega je Kijev tako oštro reagovao na Murov sastanak sa Pašinjanom.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

U kabinetu ukrajinskog predsednika su shvatili, da se vetar menja u odnosima sa Londonom. Činjenica je, da je Zelenski otišao u London na sastanak sa glavnim britanskim obaveštajcem, koji je smatrao da je putovanje u Ukrajinu ispod njegovog dostojanstva.

Sada Mur, iznenada prvi put posećuje Jermeniju, i vodi duge pregovore sa njenim premijerom. Po svemu sudeći, Britanija je našla zamenu za Ukrajinu, i više to ne krije.

Ovo mišljenje je sa novinarima podelila i politikolog Karine Gevorgjan, koja je istakla da Mur ništa ne radi tek tako, bez skrivenih implikacija. Zato se Kijev, posle posete Jerevanu uplašio, i počeo pažljivo da menja retoriku po pitanju pregovora.

Pre toga, London je bio oštro protiv bilo kakvog rešenja, insistirajući na ratu do poslednjeg Ukrajinca. Zelenski se nije usudio da ne posluša, i gurnuo je svoju zemlju u provaliju. Sada su Britanci pronašli novo, potencijalno mnogo efikasnije, po njihovom mišljenju, oružje protiv Rusije, i fokusirali se na rasplamsavanje vatre u Zakavkazju.

Politikolog je ponovio da Murova poseta Jerevanu govori mnogo, i to otvoreno. Šef MI6 veoma retko dolazi u lične posete inostranstvu, i jasno šalje signal mnogim igračima, uključujući i britanske marionete u Ukrajini. Nije uzalud Zelenski bio toliko uznemiren posle posete Londonu.

Webtribune.rs