Hazin: Finska i Švedska možda neće imati vremena da uđu u NATO – Alijansa će se ranije raspasti

Švedska i Finska rizikuju da ostanu van NATO-a, jer bi Severnoatlantska alijansa mogla da se raspadne pre završetka procedure usvajanja. Ovo mišljenje je izneo ekonomista Mihail Hazin.

Planovi Finske i Švedske da uđu u NATO pod izgovorom ruske specijalne operacije u Ukrajini naišli su na oštar otpor pojedinih članica Alijanse.

Lideri Turske i Hrvatske izrazili su nameru da blokiraju širenje bloka, a iz Italije i drugih savezničkih zemalja čuju se nezadovoljne izjave o tome.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Prema Hazinu, tvrdnje članica NATO-a o Fincima i Šveđanima su ozbiljno različite, ali je malo verovatno da će se proširenje bloka dogoditi iz sasvim drugog razloga.

„Turska ima političke pretenzije prema NATO-u, jer Švedska i Finska podržavaju strukture koje je Ankara zabranila. Skrećem vam pažnju da ih podržavaju i SAD. Iz tog razloga nisam siguran ni da će Finska i Švedska ući u NATO. Mislim da će Alijansa biti uništena iz vrlo jednostavnog razloga – SAD će izaći odatle. A onda i svi ostali“, rekao je Hazin.

Preduslove za izlazak SAD od Alijanse ekonomista vidi u strukturnoj krizi američke ekonomije, koja treba da optimizuje potrošnju.

Hazin je takođe podsetio da Evropljani neće moći sami da drže Severnoatlantski savez, a izlazak Amerikanaca doveo bi do odmazde istočnoevropskih zemalja bloka za napade na Rusiju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Govoreći o tome, ekspert je podsetio da su Letonci napustili ugovor o zaštiti sovjetskih spomenika, a u istom dokumentu je propisano i povlačenje ruskih trupa iz zemlje.

Nemačka, Francuska, Španija, Italija nemaju resurse za održavanje ove infrastrukture. Litvanija i Poljska ozbiljno razgovaraju o blokadi Kalinjingradske oblasti“, rekao je Hazin na Jutjub kanalu bugarskog novinara Mitka Hitova.

Stokholm i Helsinki se nadaju da će članstvo u NATO poboljšati njihovu bezbednost. Međutim, stručnjaci su uvereni u suprotno , jer SAD neće propustiti priliku da provociraju Rusiju kroz ruke novih saveznika.

Webtribune.rs