Gobekli Tepe, misteriozno svetilište u Turskoj, starije od Mesopotamije

gobekli-tepe-turska

Gobekli Tepe je neolitsko svetilište koje se nalazi na nadmorskoj visini od 760 metara na vrhu planinskog klanca u jugoistočnom regionu Anadolije u Turskoj, nekih 15 kilometara severoistočno od grada Sanliurfa.

Gobekli Tepe je otkrio stari kurdski pastir, Savak Jildiz, još u oktobru 1994. godine, kada je skinuo prašinu sa ogromnog kamena kada mu se učinilo da je video nešto.

Iste te godine, arheolog Klaus Šmit sa Nemačkog arheološkog instituta pregledao je nalazište i otkrio da je neolitskog porekla.

Testovi su pokazali da je Gobekli Tepe zaista nalazište staro 12.000 godina, što znači da je 7.000 godina starije od Mesopotamije koja se dugo smatrala kolevkom civilizacije.

Prema Bibliji, svet je nastao 4.000 godina pre nove ere, što je 8.000 godina posle nastanka Gobekli Tepea. Gobekli Tepe je nešto što protivreči našem razumevanju evolucije čovečanstva.

Nakon 13 godina kopanja, arheolozi koji su istraživali drevno nalazište nisu uspeli da nađu nijedan komad alata za sečenje kamena. Pronašli su samo poljoprivredne alatke. Kako su onda napravljeni ti savršeno isklesani stubovi visoki 5,8 metara i stari oko 12.000 godina?

Gobekli-Tepe-reljef

U Gobekli Tepeu se mogu naći crteži životinja poput armadilja, divljeg vepra i gusaka od kojih se nijedna prirodno ne nalazi u tom regionu. Zanimljivo je da se samo 525 kilometara dalje nalazi mesto za koje mnogi biblijski stručnjaci veruju da je mesto gde se nalazi Nojeva barka. Da li je moguće da su Gobekli Tepe i Nojeva barka na neki način povezani?

Neki istraživači smatraju da je kataklizmična poplava slična onoj u priči o Nojevoj barci zapisana na kamenim stubovima Gobekli Tepea. Ukoliko je to tačno, to znači da se velika poplava dogodila krajem poslednjeg ledenog doba, što je mnogo ranije nego što je zapisano u Bibliji. Ima još neverovatnih stvari o ovom mestu, ali glavna pitanja su i dalje neodgovorena.

Ko je izgradio Gobekli Tepe? Zašto? Kako je nalazište ostalo tako očuvano do danas? Istraživači navode da je Gobekli Tepe namerno i pažljivo zakopano ispod peska. Zašto su graditelji pokušali da zakopaju ovo neverovatno nalazište? Da li su pokušali da ga zaštite ili očuvaju?

Zašto je drevni čovek pravio ogromne građevine širom sveta sličnog dizajna? Da li postoji neka veza između njih?

Da li ima smisla da su drevni ljudi koji su sagradili Gobekli Tepe, a koji su bili tek nešto napredniji od pećinskih ljudi, odjednom znali da klešu kamenje i da ga donose iz kamenoloma? Pri tome, ima kamenja koji su težine između 100 i 300 tona. Kako su oni to postigli? Da li je moguće da je čovečanstvo pre nekoliko hiljada godina posedovalo tehnologiju i znanje koje im je pomagalo da sagrade mesta poput Gobekli Tepea?

Smatra se da je Gobekli Tepe arheološko otkriće od velike važnosti pošto bi u velikoj meri moglo da promeni naše shvatanje o ključnom stadijumu razvoja čovečanstva.

Gobekli Tepe postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Nepoznato je kako je ovo nalazište sagrađeno niti kako se održalo do sada. Piktograme je nemoguće protumačiti i nije jasno šta označavaju crteži životinja.

Da li se iza Gobekli Tepea krije nešto više? Da li je moguće da ove ruševine imaju veze sa vanzemaljcima? Da li je Gobekli Tepe napravljen kako bi „bogovi sa neba“ mogli da mu se dive sa neba ili je ovo nalazište sagrađeno da bi se proslavio neki važan događaj u istoriji drevnog čoveka? Verovatno nikada nećemo saznati.

Webtribune.rs