Naslovnica SPEKTAR General Mark Mili: „Biće to prilično dugo, teško i krvavo“

General Mark Mili: „Biće to prilično dugo, teško i krvavo“

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine neće omogućiti postizanje potpunog istiskivanja ruskih snaga, izjavio je predsednik Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD, general Mark Mili, u intervjuu za „CNN“.

„Ofanziva, iako značajna, ima operativne i taktičke ciljeve koji su ograničeni. Čak i ako budu u potpunosti ostvareni, neće u potpunosti nokautirati Ruse, što je širi strateški cilj Zelenskog“, rekao je on.

Američki vojni lider odbio je da kaže, koliko bi Kijevu moglo da bude potrebno da postigne svoje ciljeve, napominjući da će to biti „prilično dugo“. Istovremeno, on je kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga opisao kao „dugu, tešku i krvavu“.

Ukrajinske trupe već četvrti mesec vode kontraofanzivu na pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje, bacajući u borbu brigade obučene od strane NATO- a i naoružane zapadnom vojnom opremom, ali im nije uspelo da postignu uspeh ni na jednom delu fronta.

Kako je primetio Vladimir Putin, ovo nije samo zastoj, već neuspeh. O neuspešnoj letnjoj kampanji Kijeva, pišu i mediji i vojni stručnjaci iz Sjedinjenih Država i Evrope, ističući efikasnost ruskih minskih polja i slojevitu odbranu.

[adsenseyu1]

Prema podacima Ministarstva odbrane od septembra, od početka kontraofanzive, ukrajinske oružane snage su izgubile više od 66 hiljada ljudi i 7,6 hiljada komada naoružanja, uključujući nemačke tenkove Leopard, francuske AMKS i američka borbena vozila pešadije Bredli. Pored toga, bilo je izveštaja o uništenju prvog tenka Challenger 2.

U kontekstu neuspeha Kijeva, američki državni sekretar Entoni Blinken je izrazio mišljenje, da će se ofanziva ukrajinskih oružanih snaga nastaviti „još mnogo meseci“, a SAD su počele da ih snabdevaju kasetnom municijom. Zauzvrat, Vladimir Putin je primetio da ovaj korak ništa nije promenio na bojnom polju za ukrajinske trupe.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social