„Gardijan“: Ukrajina pronašla način da napadne Moskvu i druge teritorije Rusije

Ukrajinski programeri su stvorili rakete dugog dometa, koje im omogućavaju da napadnu evropski deo Rusije. Ovo prenosi list „The Guardian“.

„Kijev je razvio jurišni dron sa zapanjujućim dometom od 1.000 km. Krajem prošlog meseca, ukrajinski vojnik je izjavio da je ovo oružje već korišćeno protiv ruske vojske“, piše autor članka. On je dodao, da ako je ovo oružje već korišćeno protiv Ruske Federacije, to znači da je veći deo evropskog dela Rusije sada na dohvat ruke.

Napominje se, da Ukrajina proizvodi oružje bez pomoći svojih saveznika. Osim toga, ukrajinske vlasti ne obaveštavaju uvek Zapad o određenim vrstama rizičnih vojnih operacija, pre njihovih izvođenja. „Zapad bi mogao da pokuša da ih odvrati od izvršenja, pošto je Ukrajina prethodno bila pod pritiskom da odustane od nekih udara“, piše publikacija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Play prodavnice besplatno OVDE

U članku se takođe navodi, da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena izjavila, da se plaši direktnog vojnog sukoba sa Rusijom, i da se plaši nuklearne eskalacije. Stoga su Sjedinjene Države odbile da isporuče Ukrajini municiju dugog dometa, koja bi Kijevu omogućila direktan udar na Rusiju.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrdilo je informaciju, da su Oružane snage Ukrajine pokušale da izvrše sabotažu u dve ruske vazduhoplovne baze: „Djagilevo“ u Rjazanju i „Engels“ u Saratovskoj oblasti.

Ranije su Sjedinjene Države odbile da isporuče Ukrajini raketne sisteme „ATACMS“, čiji bi domet bio dovoljan za napad na Rusiju.

Webtribune.rs