Galijašević: Igra SDA sa migrantima može prerasti u vojnu operaciju protiv hrišćana u BiH

Srbi povratnici iz Unsko-sanskog kantona upozoravaju da se oko 3.000 migranata nalazi na prostoru srpskih sela u ovom delu Federacije BiH i da su ne samo bezbednosna već i zdravstvena pretnja.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, tvrdi da ova „dirigovana“ migrantska kriza direktno ugrožava opstanak i prava 8.000 Srba povratnika u FBiH.

– Migrantsku krizu kontroliše bošnjačka politička elita kako bi je iskoristila da otera Srbe povratnike i uzurpira njihovu imovinu u Federaciji. Guraju migrante na Srbe povratnike kako bi im na perfidan način oteli imovinu i etnički očistili entitetsku granicu. Pozivam međunarodnu zajednicu da preuzme kontrolu nad migrantskom krizom u BiH, obezbedi migrantske centre i kontrolu kretanja lica u njima i da spreči ugrožavanje života i prava malobrojnih srpskih povratnika u FBiH – ističe Radanović.

On kaže da će u ime Srba iz ovog dela Federacije zatražiti neopozivu ostavku novog ministra bezbednosti u Savetu ministara Selima Cikotića.

– Od kada je on na toj funkciji nastao je potpuni haos. Migranti hodaju kuda hoće i rade šta hoće, razbijaju, lupaju i uništavaju imovinu Srba bez ikakvih posledica – navodi Radanović.

I Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti, smatra da poslednji incidenti u Unsko-sanskom kantonu nisu slučajnost već „dobro smišljena operacija“.

– Tom operacijom rukovodi Selmo Cikotić, ratni, kompromitovani i radikalni general. Republika Srpska ovaj problem više ne sme da posmatra samo kao bezbednosni, već i kao odbrambeni zato što situacija lako može da preraste u vojnu operaciju protiv hrišćana u BiH. Ne treba smetnuti s uma da su procene da je u BiH trenutno najmanje 40.000 lažnih migranata od kojih je tek trećina pod nadzorom Službe za poslove sa strancima. Ali, ovde nije reč o migrantima koji su krenuli ka boljem životu, već o poraženim talibanima i vojnicima ISIL-a i Al Kaide i o njihovom pozicioniranju na Balkanu u cilju daljeg delovanja u Evropi – upozorava Galijašević.

On tvrdi da rešenje pitanja migrantske krize u BiH svesno koče političke strukture iz Sarajeva, a pre svih SDA.

– Šefik DŽaferović i ministarka Biserka Turković otvoreno su bili protiv vraćanja migranata iz Pakistana. I to se ne radi nimalo slučajno. SDA nikada nije odustala od izgradnje agresivnog islamskog društva i zato su joj migranti iz islamskih zemalja idealno oružje. Na ovaj način SDA ne samo što zloupotrebljava državne institucije, već i vrši svojevrsnu tihu agresiju na BiH – tvrdi Galijašević.