Naslovnica SPEKTAR Gagin progovorio: Od početka „specijalne operacije“ ovoliko je Ukrajinaca poginulo

Gagin progovorio: Od početka „specijalne operacije“ ovoliko je Ukrajinaca poginulo

Od početka „ruske specijalne operacije“ Ukrajina je već izgubila oko pola miliona svojih vojnika, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR, Jan Gagin.

„Ako govorimo o gubicima ukrajinskih oružanih snaga, bilo je nekoliko takvih, da kažemo, primetnih curenja informacija. To znači da možemo saznati o tim gubicima iz obaveštajnih podataka koje dobijamo od naših izvora u Ukrajini, kao i iz javnih izvora.

Na primer, doslovno pre nedelju dana, možda malo više, jedan od mobilnih operatera u Ukrajini (MTS-Ukrajina) je postavio video na internetu u kojem se tvrdi da oko 400 hiljada primalaca više nikada neće podići telefon“, izjavio je Gagin.

„On je objasnio da su u ovom video snimku prikazane siluete ukrajinskih vojnika koji više nikada neće pozvati ili primiti poziv. Takođe, brojka od 400.000 se odnosi samo na podatke jednog od nekoliko mobilnih operatera u Ukrajini. Prema rečima Gagina, ovaj video je odmah uklonjen i zabranjen, tako da ovi brojevi imaju osnovu.

„Još jedan trenutak bio je kada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, na sastanku Evropskog parlamenta, na pitanje da li je 400.000 ukrajinskih vojnika poginulo, nije ništa odgovorio, već je rekao da nisu obećavali da će biti lako.

Dakle, svojim ćutanjem je potvrdio ovu brojku. Zato mislim da je brojka od oko pola miliona Ukrajinaca koji su poginuli tokom ovog konflikta kao vojnici, bliska istini“, naglasio je Gagin.

[adsenseyu1]

Napomenuo je, da ovi podaci ne uključuju sanitetske gubitke – one koji su ranjeni- među njima su i oni koji će se nakon povreda vratiti u službu, ali i oni koji će postati invalidi i neće moći da nastave sa vojnim služenjem.“

Osim toga, nestali se ne uzimaju u obzir – sa tolikim brojem mrtvih, ovo je takođe „veoma velika cifra“, smatra sagovornik agencije. Stoga se Ukrajina sada suočava ne toliko sa „krizom resursa za regrutaciju“, koliko sa rizikom od „demografskog sloma“, zaključio je Gagin.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social