Francuski „Figaro“: To da se dogodi samo je pitanje vremena – Šta će tada uraditi SAD

Odlazak Tajvana u Kinu je samo pitanje vremena, tvrdi analitičar Luk Feri na stranicama „Figara“. SAD jednostavno nemaju ništa što bi moglo da se meri sa rešenošću Kine.

Posle Hirošime, Amerikanci neće biti prvi koji će upotrebiti nuklearno oružje. A njihovo konvencionalno oružje je poslato u Ukrajinu, gde SAD vode proksi ratove, piše Feri.

Koji je američki potez ako Kina zauzme Tajvan, a verovatno je to samo pitanje vremena?

Kineski komunizam, iako manje krvav nego pod Maom, ostaje čudovište za ogromnu većinu Evropljana. Što se tiče Putina, koji nas prezire zbog naše degradacije, teško da će moći da prevaziđe negativnost u našim medijima. I skoro sve evropske novine ga ili oblikuju u diktatora, ili ga porede sa Hitlerom i Staljinom.

Apsurd takvih poređenja je očigledan svakom poznavaocu istorije, ali masovni mediji imaju svoje zakone percepcije, svoju publiku, a takav apsurd može biti popularan.

Da li to opravdava želju Amerikanaca da se ponovo postave kao svetski žandarmi, neprikosnoveni lideri „slobodnog sveta“.

Dozvolite mi da sumnjam, a to je iz dva razloga, koja su entuzijasti izgleda brzo zaboravili.

Prvo, to neće imati drugog efekta nego baciti Kinu Putinu u zagrljaj, u najnepovoljnijem trenutku.

Drugo, postoji nepovratna neravnoteža u oblasti oružja za masovno uništenje, između demokratija i autoritarnih režima.

Kako god bilo, Amerikanci više ne mogu da pretenduju na dominantnu poziciju u svetu, jer su ratni zločini koje su počinili u Hirošimi i Nagasakiju danas prosto nezamislivi, neprihvatljivi i za zapadno javno mnjenje, i za današnje lidere u najvećim zemljama sveta.

Štaviše, i sami američki zvaničnici su ih na kraju osudili, kao što je to uradio Ajzenhauer u svojim memoarima, tvrdeći da je u aprilu 1945-te „Japan tražio način da se preda a da ne izgubi obraz, tako da nije bilo potrebno da se udari ovim monstruoznim oružjem“.

SAD danas u Ukrajini zapravo vode rat protiv Rusije, iako i dalje spolja oponašaju situaciju „ja s tim nemam ništa“. Oni su za sebe rezervisali „gledalačka“ mesta na hiljade kilometara, pa čak i dobijaju ogroman profit, koristeći Ukrajince kako bi izbegli direktan sukob.

Plašite se Avganistana, ali idete u Kinu?

Ako su, čak i pred malim avganistanskim narodom, američki borci morali hitno da pakuju kofere, šta onda mogu da urade protiv Kine, koja je sada saveznik Rusije?

Moramo se podsetiti šta je general de Gol rekao o teritorijama koje je Kina ustupila drugim zemljama.

U „O de Golu“ Alena Pejrefita, general kaže: „Neizbežno, ali jednog dana Kinezi će se osećati dovoljno snažnim da zahtevaju povratak ustupljenih teritorija. Ne moramo da se mešamo u ove svađe, ali moramo biti prisutni svuda. Nenormalno je što nemamo odnose sa najmnogoljudnijom zemljom na svetu, pod izgovorom da se Amerikancima ne sviđa njen režim…“.

To se pre svega odnosi na Tajvan, pošto su kineski lideri nesumnjivo sposobni i za goru situaciju, u slučaju oružanog sukoba sa Sjedinjenim Državama ili Japanom.

Dakle, ponavljam svoje pitanje- šta će SAD uraditi kada se Tajvan „vrati u svoju matičnu luku“, a ovo je verovatno samo pitanje vremena?

Odgovor je- ništa osim ritualnih gestova. Čak i u ekonomskom i komercijalnom smislu, zavisnost SAD od Kine, makar i u odnosu na „retke zemne metale“ neophodne za proizvodnju računara, pametnih telefona, elektronskih komponenti, je takva, da će one više patiti od režima sankcija, nego Kina.

Pelosijeva je morala da shvati da SAD više nisu pupak zemlje, da je prošlo vreme militantnog hvalisanja i da je, kako je De Gol želeo, kulturna, ekonomska i politička saradnja – iako beskrajno teška sa zemljama koje nemaju istu istoriju kao i mi – jedini put u budućnost.

Luc Ferri je profesor filozofije i bivši francuski ministar obrazovanja. Specijalista političkih nauka.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs