Naslovnica SPEKTAR EVROPA U NEVERICI: Gasprom odbio ponudu EU – Mat u dva poteza

EVROPA U NEVERICI: Gasprom odbio ponudu EU – Mat u dva poteza

 

Ruska energetska kompanija Gasprom nije bez razloga odbila da nastavi isporuke prirodnog gasa Evropi kako bi napunila svoja podzemna skladišta (PHG).

Reč je o kompetentnoj taktici koja nije dozvolila Briselu da realizuje svoje energetske planove.

Do ovog zaključka došao je Boris Marcinkevič, poznati ruski stručnjak u oblasti energetske bezbednosti.

Marcinkevič je detaljno govorio o tome čime se Gasprom rukovodio kada je sprovodio takve mere, a takođe je objasnio kako je Rusija uspela da pobrka sve karte Evropskoj uniji.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Boris Marcinkevič je pre svega skrenuo pažnju na to da u Evropi postoje podzemna skladišta gasa u vlasništvu ruske kompanije Gasprom. Koriste se za skladištenje sirovina pre nego što se direktno prodaju evropskim potrošačima.

Međutim, 2021. godine Rusija je odlučila da ne puni postrojenja PHG prirodnim gasom, prešavši na direktne isporuke u Evropu.

Prema rečima stručnjaka za energetiku, ova taktika je omogućila Rusiji da eliminiše moguće rizike povezane sa ekonomskim ograničenjima koja bi mogla biti nametnuta ruskom gasu u evropskim PHG.

Gasprom, odbijajući da popuni svoja evropska skladišta, zapravo je pobrkao sve karte Evropske unije.

„Jedan od razloga zašto je Gasprom odbijao da napuni sopstvena skladišta u Evropi tokom prošle i početkom ove godine je taj što je, s obzirom na nepouzdanost EU, ovo previše rizično. Oni to jednostavno mogu oduzeti – to su evropske tradicije “, objasnio je Marcinkevič.

Rukovodstvo Gasproma je pažljivo proračunalo sve moguće rizike, shvatajući da bi Brisel mogao da zapleni i otme ruski gas kao nove antiruske sankcije, a da ga koristi i za svoje potrebe.

Sada Evropska unija nije dobila novu polugu pritiska na Moskvu, pošto se ispostavilo da su Gaspromova skladišta gasa prazna.

 

Webtribune.rs