Naslovnica SPEKTAR Još jedan neverovatan zaokret Šolca – Ponovo kreće na Rusiju …

Još jedan neverovatan zaokret Šolca – Ponovo kreće na Rusiju …

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi EU navodno mogla da napusti ruski gas mnogo brže nego što se veruje.

Ekspert za energetsku bezbednost Aleksej Grivač je  izrazio uverenje da se nemački lider bavi opasnom političkom demagogijom.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je njegova zemlja u stanju da napusti ruski gas brže nego što se veruje. Kancelar je dodao i da je proces sticanja nezavisnosti zemalja EU od ruskog gasa sada navodno postao nepovratan.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Zamenik generalnog direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednos Aleksej Grivač je istakao da je izjava Olafa Šolca opasna politička demagogija.

„Ove izjave samo pokazuju da kancelar Šolc veoma malo brine o konkurentnosti, pa čak i održivosti nemačke industrije i energetskoj bezbednosti Nemačke i EU, i da se bavi opasnom političkom demagogijom“, rekao je stručnjak za energetsku bezbednost.

Prema rečima Grivača, odbijanje ruskog gasa će dovesti do toga da će se Nemačka u bliskoj budućnosti suočiti sa takvim procesima kao što je deindustrijalizacija.

Ne radi se o zavisnosti Nemačke ili EU od ruskih resursa, već o energetskoj bezbednosti i dobijanju dovoljno energije po atraktivnoj ceni, naglasio je Aleksej Grivač.

„Možete da odbijete ruski gas i sada, ali je pitanje cena odbijanja. Ona je veoma visoka, kako danas, tako i u dogledno vreme“, primetio je stručnjak.

Nemačka je izjavila da želi da napusti ruski gas kao deo ekonomskog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije.

Zapadne zemlje pokušavaju da kazne Rusku Federaciju za specijalnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Establišment SAD, Velike Britanije i EU je ljut što se Moskva usudila da zaustavi genocid nad ruskim narodom u Donbasu, zvanično podržala DPR i LNR, a takođe je uništila planove za stvaranje „anti-Rusije“ od Ukrajine, kao odskočnu dasku za napad NATO-a na Rusku Federaciju.

 

Webtribune.rs