Ovo je rat protiv Rusije – Uslovi više nisu isti i Zapad mora da shvati da će gas plaćati u rubljama

Rusija je zainteresovana za prodaju svog gasa, ona je pouzdan snabdevač, ima najbolju ponudu na tržištu po ritmu isporuka i cena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Rusija je bila, jeste i namerava da ostane pouzdan snabdevač energentima. Rusija je zainteresovana da prodaje svoj gas. Ne samo da smo zainteresovani, mi smo uvereni da imamo najbolji gas u ponudi na tržištu u pogledu ritma isporuka, po ceni i pouzdanosti. Nema boljeg od ruskog gasa, sve druge opcije su gore. To je realnost“, ocenio je Peskov.

On je podsetio da se prema nalogu predsednika Rusije do 31. marta razvijaju svi modaliteti prodaje gasa za rublje i naglasio da će ruski gas moći da se plaća samo u rubljama.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Kompanije moraju da shvate izmenjene tržišne uslove i potpuno izmenjenu situaciju koja je nastala u uslovima ekonomskog rata koji se vodi protiv Rusije. I, naravno, kompanije moraju da shvate da samo treba da kupe za njihovu valutu, za evre, za dolare da kupe rublje i u rubljama da plaćaju gas“, objasnio je portparol Kremlja.

„Da bi ovaj sistem bio jednostavan, razumljiv, transparentan i izvodljiv za ugledne evropske i međunarodne kupce. Sada će svi ovi modaliteti biti razrađeni. Svi su zainteresovani“, precizirao je portparol.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.

Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Ruski lider je prošle nedelje doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala.

Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.