Šojgu: Ostvareni glavni zadaci prve faze specijalne operacije, sada je fokus na glavnom cilju

Ostvareni su glavni zadaci prve faze specijalne vojne operacije u Ukrajini, sada možemo da se fokusiramo na glavni cilj, a to je oslobođenje Donbasa, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je tokom konferencijskog poziva najpre govorio o toku specijalne operacije.

„Glavni zadaci prve faze operacije su generalno ispunjeni. Znatno je smanjen borbeni potencijal ukrajinskih Oružanih snaga, što omogućava da usredsredimo pažnju i glavne napore na postizanje glavnog cilja – oslobođenje Donbasa“, naglasio je Šojgu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, tokom specijalne operacije ukrajinske snage su pretrpele značajnu štetu, vazduhoplovstvo i PVO sistemi su skoro uništeni, a mornaričke snage su „prestale da postoje“.

„Ostvarena je dominacija u vazduhu. Vazduhoplovstvo i PVO sistemi su praktično uništeni. Značajne gubitke pretrpele su sve jedinice kopnenih i vazdušno-desantnih snaga“, napomenuo je on.

S tim u vezi, ministar je precizirao da su Oružane snage Ukrajine izgubile 123 od 152 aviona, 77 helikoptera od 149 i 152 PVO sistema velikog i srednjeg dometa, od ukupno 180.

Tokom protekle dve nedelje je likvidirano je oko 600 stranih plaćenika, a više od 500 plaćenika napustilo je zemlju, kaže Šojgu. S tim u vezi, naveo je da je kao rezultat udara visokopreciznim oružjem na centre za obuku plaćenika, kao i borbenih gubitaka, registrovano smanjenje njihovog broja na teritoriji Ukrajine.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti dok ne budu postignuti ciljevi, istakao je ruski ministar odbrane.

Kako je rekao, ruske snage tokom operacije aktivno pomažu stanovništvu Lugankske i Donjecke Narodne Republike i Ukrajine da uspostavi miran život.

„Aktivno pružamo humanitarnu pomoć stanovništvu LNR i DNR i, naravno, Ukrajini. Sprovedeno je već 684 humanitarnih akcija. U 210 naselja dostavljeno je 6.079 tona pomoći“, dodao je on.

S tim u vezi, ministar je primetio visok profesionalizam, hrabrost i požrtvovanost ruskih vojnika tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Ukrajinska vojska stvara pretnju na Crnom moru

Istovremeno, Šojgu je rekao da ukrajinska vojska nepromišljeno koristi pojedine vrste oružja što stvara pretnju u različitim regionima, uključujući Crno more.

„Posledice toga što ukrajinske Oružane snage nepromišljeno koriste pojedino oružje manifestuju se u različitim regionima“, ocenio je.

Ministar je, između ostalog, primetio da je „na Crnom moru stvorena stvarna pretnja civilnoj plovidbi“. „Turska vojska je neutralisala dve morske mine u blizini obala Rumunije i Bosfora“, podsetio je on.

Ponašanje Zapada – neodgovorno

Ruski ministar se osvrnuo i isporuke ubojitog oružja Ukrajini, rekavši da se Zapad time ponaša neodgovorno, kao i da bi nekontrolisane isporuke mogle da stvore pretnju evropskim državama.

„Smatramo neodgovornom poziciju Zapada, koji Ukrajini isporučuje ubojito oružje. Nekontrolisana snabdevanje tim oružjem stanovništva i plaćenika samo pogoršava situaciju i u budućnosti može da predstavlja pretnju i samim Evropljanima“, upozorio je Šojgu.

U isto vreme, konstatovao je da će Moskva adekvatno odgovoriti ako se sprovedu planovi brojnih zemalja NATO-a da Ukrajini isporuče borbene avione i sisteme PVO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.