Bugarski ekspert: U toku je Treći svetski rat

U Rusiji se prvi put od raspada SSSR-a na vlasti nalaze vojno-industrijski i civilno-industrijski sektor, smatra bugarski politikolog Valentin Vacev.

Ova promena je, po mišljenju eksperta, istorijska i podseća na događaje od pre početka Prvog svetskog rata, kada je došlo do sukoba industrijskih kapitala Velike Britanije, Austrije i Rusije i niza drugih zemalja.

„Specijalna vojna operacija, može i da se završi, i ja se nadam tome, ali je veliki rat između industrijskog i globalizovanog kapitala već počela. I sada se nalazimo na početku velikog rata između industrijskog kapitala na svetkom nivou i globalizovanog finansijskog kapitala. To je već ozbiljan rat, to nije specijalna vojna operacija“, izjavio je Vacev u emisiji Bugarskom nacionalnom radiju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Svet trenutno prolazi kroz period od jednopolarnog ka multipolarnom svetskom poretku, naveo je ekspert.

Američkim globalistima u liku predsednika SAD Džozefa Bajdena i Demokratske partije se suprotstavljaju Rusija, Kina, Indija i čitav niz drugih država, među kojima i zemlje Bliskog istoka, Persijskog zaliva, Afrike i Latinske Amerike.

„Za mene je to početak Trećeg svetskog rata, koji je obavezan prateći faktor prelaska iz unipolarnog u multipolarni svet. Ovaj proces dovodi do stvaranja tripolarnog sveta: to su SAD, koje će, naravno, ostati jedan pol, Rusija i Kina, a sudbina Evrope ostaje nejasna“, smatra politikolog.

Prema njegovom mišljenju, NATO pretpostavlja postojanje jednakih prava za sve svoje članove, ali aktuelna bugarska elita sama „žestoko i histerično“ odbacuje ideju bugarske jednakosti u vojnom, ekonomskom i političkom smislu u okviru NATO-a i Evropske unije.

„Danas je u Bugarskoj na vlasti histerična manjina, koja razmišlja samo o tome, kako da se dopadne gazdi Sjedinjenim Američkim Državama“, izjavio je bugarski ekspert.

Na konstataciju novinara da Bugarska ne namerava da pošalje oružje u Ukrajinu, Vancev je izjavio da je takva odluka diktirana drugim razlozima.

On je naveo da se nada da će se konflikt uskoro završiti.

„Odluka da se u Ukrajinu ne pošalje oružje je, pre svega, izraz njihovog dubokog unutrašnjeg nemira, da bi pokušaj, da se Bugarska uvuče malo više u dati vojni sukob, destabilizovao vladajuću koaliciju. Ovde se radi o merama predostrožnosti, o pokušaju da se izbegne nešto još gore, a ne dobra volja“, smatra Vacev i dodaje da, ako se sukobi ne prekinu, zemlja može sledećeg meseca da bude uvučena u rat.