Erdogan opet šokirao Zapad: Ako ne urade po dogovoru, Švedska i Finska neće ući u NATO

Završavajući samit NATO-a u Madridu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napravio je „neprijatno iznenađenje”: rekao je da je Švedska obećala da će izručiti Ankari 73 „terorista”, izveštava SVT (Sveriges Television).

Prema rečima novinara kanala Henrika Silvera, na ovaj način turski lider pokazuje da je dirigentska palica i dalje u njegovim rukama i da on odlučuje kada će Švedska i Finska ući u NATO.

Švedska je obećala da će Turskoj izručiti 73 “ terorista „, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, piše SVT.

Istovremeno, prema rečima novinara kanala Henrika Silvera, Erdoganova izjava o ovom pitanju „ bila je zaista neprijatno iznenađenje za Švedsku, Finsku i 29 članica NATO-a “.

Završavajući samit NATO-a, turski predsednik je iznenadio ceo medijski korpus rekavši da je Švedska dogovorila sa Ankarom izručenje 73 osobe koje je turski lider nazvao teroristima.

Istovremeno, na zahtev švedskog novinara da pojasni šta je rečeno, Erdogan je nekoliko puta ponovio upravo tu cifru.

„ Na ovaj način on pokazuje da je dirigentska palica i dalje u njegovim rukama i odlučuje kada će Švedska i Finska ući u NATO “, rekao je Silver.

Ranije u utorak, Švedska i Finska saopštile su da su postigle sporazum sa Turskom, koji uključuje saradnju u borbi protiv terorizma, ukidanje bilo kakvog embarga na oružje, kao i izručenje Turskoj osumnjičenih za terorizam. Zauzvrat, Švedska i Finska su obezbedile obećanje Ankare da neće staviti veto na njihovu kandidaturu za pridruživanje NATO-u.

Međutim, poslednjeg dana samita, Erdogan je jasno stavio do znanja da zahteva da Švedska i Finska održe obećanja – ako žele da ih Turska pusti u odbrambeni blok.

U međuvremenu, u Turskoj bi trebalo da se održe izbori sledećeg leta. Henrik Silver smatra da je Erdogan dao ovu izjavu rukovodeći se domaćim političkim razlozima.

„ Ako mu sve ovo odgovara iz unutrašnjepolitičkih razloga, onda nema razloga da sada ublažava pritisak na Švedsku i Finsku “, rezimirao je on.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs