ZAPANJUJUĆI PREOKRET – Die Welt: Francuska postala najveći kupac ruskog LNG-a

Uprkos ukrajinskoj krizi, Francuska je aktivno povećala kupovinu ruskog LNG-a, navodi Die Welt.

Prema pisanju lista, to je zbog činjenice da zemlja ima problema u energetskom sektoru: posebno je Francuska morala da obustavi rad mnogih svojih nuklearnih elektrana iz tehničkih razloga.

Tri najveće francuske energetske kompanije EDF, Engie i TotalEnergies objavile su zajednički poziv za uštedu energije, piše Die Welt.

Kako novine primećuju, u Francuskoj su energetski koncerni preuzeli ono što država izbegava: izveštavanje o neprijatnoj istini. Tek nedavno je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer priznao mogućnost nestašice u energetskom sektoru.

Od sredine juna Francuska više ne dobija ruski gas kroz cevi, piše Die Welt. Uprkos tome, Francuska, zajedno sa Indijom i Kinom, pripada maloj grupi zemalja koje su povećale kupovinu ruskog gasa u kontekstu ukrajinske krize.

Prema podacima finskog analitičkog centra CREA, Francuska je postala najveći svetski kupac ruskog LNG-a.

Za razliku od Nemačke, Francuska ima četiri terminala za prijem LNG odjednom, napominje Die Welt.

Prema pisanju publikacije, ranije je Francuska mogla pouzdano da izdrži energetske krize zbog velikog broja nuklearnih elektrana, ali trenutno francuska nuklearna industrija ima tehničke probleme i svoju proizvodnju svodi na istorijski minimum. Zbog korozije je moralo biti ugašeno 12 nuklearnih reaktora. Kao rezultat toga, proizvodnja električne energije je u maju pala za 13%.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs