DIE WELT: Panika u Nemačkoj, Putinova nova sirovinska zamka će se uskoro zatvoriti

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da Zapadu doda probleme u okviru konfrontacije sa sankcijama koju je pokrenuo. Ovu tačku gledišta dele i analitičari nemačkog medija Die Welt.

Događaji u protekla četiri meseca pokazali su snažnu zavisnost Sjedinjenih Država i zemalja EU od prirodnih resursa.

Počevši da nameću svakakva ograničenja Moskvi, Amerikanci i Evropljani su izazvali ozbiljnu energetsku i gorivnu krizu na svojim teritorijama, što je dovelo do neviđene inflacije.

Istovremeno, Rusija nije preduzela aktivne korake sa svoje strane. Međutim, sada se situacija može radikalno promeniti.

Trenutno Rusija, zajedno sa Kinom i Sjedinjenim Državama, tvrdi da razvija bolivijska nalazišta litijuma, čije rezerve prelaze 21 milion tona.

Ova vrsta prirodnih resursa se široko koristi u proizvodnji električnih vozila. A zemlja koja kontroliše vađenje ove sirovine moći će da izvrši ogroman uticaj na cene i njenu dostupnost na svetskim tržištima. Prema analitičarima Die Welt, šanse Rusije za uspeh u Boliviji su prilično velike.

„Ako Moskva uspe u igri litijum pokera, Evropa, posle nafte i gasa, može imati još jednu sirovinsku zavisnost od Moskve. Ovde bi trebalo da se zatvori Putinova nova sirovinska zamka“, tvrde analitičari nemačkog medija.

Treba napomenuti da je Bolivija danas jedna od najprioritetnijih oblasti za Rusku Federaciju u celoj Latinskoj Americi.

O tome je govorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom svoje prošlogodišnje posete ovoj zemlji.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs