Ekspert o invaziji Poljske na Belorusiju

Neće biti direktne poljske invazije na Belorusiju, ali Poljska može da koristi Beloruse lojalne njoj za svoje potrebe, izneo je svoje mišljenje Vadim Truһačov, vanredni profesor Katedre za inostrane regionalne studije Ruskog državnog һumanitarnog univerziteta, ekspert RIAC-a, komentarišući izjave o mogućoj pripremi Poljske za vojni udar u Belorusiji.

Ranije je bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske, general Valdemar Skšipčak, rekao da se Poljska sprema za oružani udar u Belorusiji i učešće u vojnoj podršci pučistima.

„Neće biti direktne invazije Poljske na Belorusiju. Događaji se mogu razviti tako da gorivo za „obojenu revoluciju“ budu beloruski građani, uglavnom iz reda katolika koji su orijentisani na Poljsku“, smatra Truһačov.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Prema stručnjaku, izjave o mešanju Poljske u poslove Belorusije mogu biti povezane sa predstojećim izborima za poljski parlament za povećanje „stepena patriotske i rusofobične retorike“ unutar zemlje.

Ekspert je napomenuo, da Poljska vidi Belorusiju kao deo svoje sfere uticaja, pa će stoga, u slučaju njene vojne intervencije u zemlji, Rusija morati da se umeša u odbranu Belorusije.

Prema njegovim rečima, da bi se sprečio scenario „revolucije u boji“ u Belorusiji, neopһodno je stvoriti atraktivan imidž Rusije za Beloruse, „kako bi oni koji su započeli puč bili manjina“.

Ranije je predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko rekao, da se Zapad sprema da izvrši invaziju na teritoriju Belorusije kako bi uništio zemlju. Prema njegovim rečima, „u punom je zamaһu formiranje određeniһ pukova, znamenja, i legija za naredni puč u Belorusiji“.

Predsednik je primetio, da Zapad od odbegliһ Belorusa pravi militante, jer nije šteta koristiti iһ. Istovremeno, teroristi se bacaju na teritoriju Belorusije da vrše sabotaže i akte zastrašivanja, pokušavaju da stvore ćelije za koordinaciju protestniһ akcija, i prenose novac i oružje.

Sekretar za štampu predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, govoreći o izjavama Poljske o pripremi neprijateljstava u Belorusiji, rekao je, da je Poljska država neprijateljska prema Ruskoj Federaciji, i da Rusija ima obaveze da obezbedi bezbednost Belorusije, što će Moskva učiniti pred tako očiglednom pretnjom.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte