Šokantna ispovest bivšeg ukrajinskog premijera: Zelenski ne smatra Ukrajinu svojom matičnom državom – Ovo se događa

20. maja se navršava četvrta godišnjica inauguracije Vladimira Zelenskog za predsednika Ukrajine.

U razgovoru za Sputnjik na ruskom, Nikolaj Azarov, političar veteran sa više od 20 godina iskustva u ukrajinskoj politici, otvorio je oči javnosti o političkom poreklu Zelenskog, njegovom katastrofalnom mandatu i njegovoj nezavidnoj budućnosti.

Azarov zna kako funkcioniše unutrašnja ukrajinska politika. Prvi put je izabran u parlament 1994. godine, političar je brzo dokazao svoju sposobnost administratora, postavši savetnik kabineta ministara 1995. godine, zatim je izabran za predsednika ukrajinske poreske uprave između 1996. i 2002. godine, a od 2002. do 2005. bio je  zamenik premijera. Od marta 2010. do januara 2014 je radio kao premijer Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Azarov je predsedavao najuspešnijim periodom ekonomske ekspanzije u istoriji post-sovjetske Ukrajine, sa nacionalnim BDP-om koji je rastao uzastopno tokom svake od njegove četiri godine na funkciji, dostigavši maksimum od 190,5 milijardi dolara u 2013. (rekord koji nije nadmašen do 2021. godine).

Strategija njegove tehnokratske vlade, bila je fokusirana na pokušaj proširenja ekonomske saradnje i sa Rusijom i sa Evropskom unijom, dok je nastojala da proširi upotrebu svoje domaće energetske baze u Ukrajini.

Azarov je postao prva žrtva obe ukrajinske revolucije u boji – izgubio je posao zamenika premijera početkom 2005. nakon veoma napetih predsedničkih izbora između tadašnjeg premijera Viktora Janukoviča i kandidata koji je podržavao Zapad Viktora Juščenka, i dao ostavku na premijersku funkciju u januaru 2014., dok je Kijev bio potresen evromajdanskim protestima.

Ostavka Azarova trebalo je da ublaži tenzije između Janukoviča i demonstranata, ali je imala suprotan efekat, jer su prozapadne političke snage namirisale krv i svrgnule Janukoviča nasilnim udarom u februaru, nekoliko nedelja nakon odlaska njegovog premijera.

Azarov

Azarov dovoljno dobro poznaje aktuelnog ukrajinskog predsednika, jer je bio na visokim pozicijama u vladi dok je Zelenski radio kao televizijski zabavljač i komičar.

Govoreći povodom četvrte godišnjice inauguracije Zelenskog za predsednika, Azarov je podsetio, da u svoje vreme nije mogao da zamisli da bi komičar i glumac jednog dana mogao da postane predsednik.

„Naravno da nisam, takva mi ideja nije mogla ni da padne na pamet, jer sam ga viđao na raznim događajima, zabavama. Bilo je teško zamisliti, da bi zabavljač mogao odjednom da postane predsednik“, rekao je Azarov.

„Ali u isto vreme, kada su se Zelenski, koji je meni bio apsolutna politička nepoznanica, i retki lopov i nitkov Petro Porošenko, koga sam dobro poznavao, takmičili jedan protiv drugog na izborima 2019-te, naivno sam verovao da bi bilo bolje pustiti komičara da bude predsednik nego iskusnog oportunistu i prevaranta Porošenka“, rekao je Azarov.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Azarov je brzo shvatio, da je nada da je Zelenski bolji izbor, bila greška, sudeći, po ljudima kojima je počeo da se okružuje- od postavljanja političkih anonimusa bez ikakvog visokog obrazovanja, iskustva itd. na visoke funkcije, do njegovog poteza početkom 2020. da zameni iskusnog administratora Andrija Bohdana na mestu šefa predsedničke administracije Andrijem Jermakom, koji je radio kao advokat Zelenskog u njegovoj produkcijskoj kompaniji „Kvartal 95“, i nije imao iskustva u vladi.

„Zapravo, čitavo njegovo okruženje dolazi iz ove male kompanije i svi su počeli da zauzimaju ključne pozicije u donošenju odluka“, priseća se Azarov. Ovo uključuje pojedince koji su pomogli kompaniji Zelenskog u raznim ofšor šemama i utaji poreza. „Želeo bih da istaknem da „Kvartal 95″ praktično nije plaćao porez. Bila je to firma u senci, čiji je promet uglavnom bio gotovina.“

Sinteza oligarhijskih i stranih interesa

„Kada je u pitanju formulisanje i artikulisanje sopstvenih uverenja“, Azarov je primetio da je predsednik veoma brzo – od inauguracije pa nadalje, „odmah pao pod veoma ozbiljan uticaj“ ambasade SAD u Kijevu, uključujući i njene formalne i neformalne predstavnike.

„Ne znamo sa sigurnošću njjegov tačan obim, ali u svakom slučaju, nečiji uticaj je počeo da se jasno vidi u njegovim govorima, u nekim njegovim odlukama. Postalo mi je jasno da se on potpuno predao kao lider pred svojim američkim savetnicima, ili „partnerima“, kako ih je on nazivao“, rekao je Azarov.

Kada se to dogodilo, „počele su da se pojavljuju potpuno različite vrste tekstova, njegovo ponašanje je počelo da se menja. Odnosno, preuzeo je drugačiju orijentaciju. I njegov predsednički aparat, pošto je dobio ova uputstva, počeo je da priprema različite vrste rešenja po meri zapadnih kustosa. Zato je pogrešno reći da je u početku postojao nekakav „umereni Zelenski“. Nije ga bilo, i to je problem. Nije imao ubeđenja, nije imao razumevanja, ništa svoje“, kaže Azarov.

„Drugim rečima, Ukrajina je izgubila status subjekta – što doduše nije imala ni za vreme Porošenka, ali pod Zelenskim je ovo počelo da liči na karikaturu, jer apsolutno sve – sve do beznačajnih odluka o imenovanju sudija i tužioca – čak i oni su počeli da se postavljaju tek nakon konsultacija sa Amerikancima“, rekao je bivši premijer.

To je, prema Azarovu, dodatno zakomplikovala sama priroda karaktera Zelenskog. „On na primer, nikada nije savladao ustav – nikada ga nije pročitao. Nije ulazio u suštinu zakona koji su usvajani. Generalno, nije razumeo posao koji je preuzeo, šta je posao predsednika, šta je posao ministara, šta je posao premijera.

Kako bi neko poput Zelenskog mogao da postane predsednik?

Pojava Zelenskog na ukrajinskoj političkoj sceni ima nekoliko objašnjenja, rekao je Azarov. On je stekao ime u očima običnih Ukrajinaca, zahvaljujući svojoj hit seriji „Sluga naroda“ – u kojoj je igrao populističkog političara spremnog da se zauzme za interese Ukrajine – čak i protiv velikih institucija pod kontrolom Zapada poput MMF-a.

Nakon puča 2014. godine, državna politika je postala „uništiti sve političke protivnike proameričke pozicije. Partija regiona – koja je bila najveća politička struktura je praktično uništena. Razne levičarske političke strukture – Komunistička partija, Socijalistička partija, sve živo što ne odgovara američkoj poziciji, je bukvalno uništeno“, rekao je Azarov.

„Neko je ubijen, neko je napustio zemlju, neko je zatvoren. Šef naše frakcije u parlamentu, Aleksandar Sergejevič Efremov, bio je u zatvoru na pet godina bez ikakve odluke suda… Još jedan vođa frakcije je bačen sa 12-spratnice. Rečeno nam je da je izvršio samoubistvo.

U ovakvom okruženju, ukrajinska politika je ostala sa malim izborom.

„Ukrajinski pokrovitelji su brzo shvatili, da je Porošenko postao nepodoban za izbore. Pet godina je „radio“‘ kao predsednik, i uglavnom se bavio svojim poslovima, stvarajući sebi izuzetno loš rejting. Postao je neizbirljiv.“

Drugi opozicioni lideri, poput Julije Timošenko, takođe su se pokazali ukaljanim. Tako je izbor pao na Zelenskog, čiju je kandidaturu prvi smislio Dnjepropetrovski oligarh Igor Kolomojski, koji je ranije pomogao u finansiranju Zelenskog kao zabavljača.

„Kolomojski je imao fascinantnu misao: „Zašto ne bi ovaj prevarant postao predsednik? A onda će on služiti kao neka „budala“ preko koje ću moći da vladam državom“? Mislim da je Kolomojski prvi pomislio na to, znajući njegovu oportunističku prirodu. Ova ideja se učinila vrednom i američkim kustosima, jer je bilo jasno da će oni moći da odnesu ovaj materijal na obradu, i da ga oblikuju u šta god žele.”

Kontrola Zapada nad Ukrajinom sada je podeljena na više dimenzija, pri čemu se Amerikanci fokusiraju na velike stavke kao što su snabdevanje oružjem, finansiranje režima i oblikovanje njegove političke orijentacije, dok su „specijalne operacije“, poput prikupljanja obaveštajnih podataka, terorističke napadi, itd. verovatno domen MI6.

„Zato što Britanci već dugo čvrsto sede u Ukrajini, a Amerikanci se trude da ne ulaze previše u prljav posao eksplozija, ubistava i tako dalje. Britanci nemaju šta da izgube, već su se odavno potpuno kompromitovali u tom pogledu“, otkriva Azarov.

Od zabavljača do ratnog zločinca

Tokom svojih prvih nekoliko meseci na funkciji 2019. godine, Zelenski je nakratko izgledao spreman da se pozabavi idejom o mirnom rešavanju dugotrajne krize u Donbasu, izražavajući podršku takozvanoj „Štajnmajerovoj formuli“, nazvanoj po tadašnjem ministru spoljnih poslova Nemačke, Frank-Valter Štajnmajeru, nameravajući da pokrene proces reintegracije teritorije u Ukrajinu, u zamenu za široku autonomiju propisanu ustavom.

Razmišljanja Zelenskog izazvala su veliku reakciju u Kijevu, a opozicione snage podržane ultranacionalističkim nasilnicima, okupile su se u glavnom gradu i drugim velikim gradovima, kako bi organizovale „Ne kapitulaciji!“ protestujući i preteći da će ga izbaciti ako ne odbije mir.

Zelenski je brzo odustao, a kriza u Donbasu se odugovlačila i dramatično eskalirala počevši od kraja 2021. godine, pošto je Moskva optužila Kijev i NATO da se spremaju da pribegnu „vojnom rešenju“.

Azarov veruje, da je transformacija Zelenskog od bezazlenog zabavljača u ratnog predsednika odgovornog za ratne zločine u Donbasu, startovala onog trenutka, kada je počeo da uživa u finansijskim plodovima svoje pozicije, zaboravljajući sve druge motivacije koje su ga mogle pokretati.

„Danas mu odluke padaju na sto, a on ih mirno odobrava, ne ulazeći u njihovu suštinu. Porošenko se bar pretvarao da je zabrinut za žrtve. U jednom poznatom intervjuu rekao je da „kroz moju kancelariju prolaze duše mrtvih vojnika“. Ne znam ko je ovo smislio… ali on je to izgovorio i čak pokušao da pusti suzu. On je, naravno, bio lažov, ali jedinstven.

Ali Zelenski se time čak i ne zamara. Tokom ovog sukoba koji je trajao godinu i po dana, nikada od njega nisam čuo reči saosećanja. Od njega bi se očekivalo ne reči, već stvarna dela koja pokazuju svoju zabrinutost, ali toga nije bilo“, rekao je Azarov.

„Nezavidna budućnost“ Zelenskog

„Apsolutno mi je jasno da sve dok je ovaj režim na vlasti, i dok ga podržavaju Amerikanci i Britanci, Ukrajina će samo biti uništavana. Jedan američki istraživač je rekao, da je stanovništvo Ukrajine palo na ispod 20 miliona ljudi. Ne znam kako je to izračunao, ali je naveo primere da je, prema podacima UN, samo u Evropu otišlo 8,5 miliona.

Dodajte ovome tri do četiri, možda pet miliona koji su otišli ​​u Rusiju. Dodajte ovde 12,5 miliona sa Krima i jugoistoka, koji je sada van kontrole Zelenskog. Ukupno je to oko 25 miliona. Imali smo 42 miliona ljudi 2014-te. Odnosno, kroz tako jednostavnu aritmetiku vidimo da je ta cifra od manje od 20 miliona“, izjavio je političar.

„Čak ni „Veliki otadžbinski rat“, koji se kao parni valjak kretao Ukrajinom, nije rezultirao takvom depopulacijom. Šta to govori? U njemu se kaže da ni Zelenskog ni njegovo okruženje nije briga za ovo pitanje. Spreman je da izvrši instrukciju koju je Boris Džonson dao tokom posete Ukrajini – da se bori do poslednjeg Ukrajinca. Štaviše, ovaj rat je bio svedok kršenja svih apsolutnih pravila ratovanja od strane režima Zelenskog“, rekao je Azarov, ukazujući na namerno gađanje civilnih naselja u Donbasu.

„Rat je rat, i uvek ima žrtava. Dakle, kada se granatiraju vojni objekti, ne postavljaju se pitanja. Međutim, kada se stambena naselja granatiraju namerno, to ukazuje na to, da te ljude to apsolutno ne interesuje, i da im nije stalo do toga“, rekao je Azarov.

Na kraju krajeva, Azarov veruje da Zelenski ne smatra Ukrajinu svojom matičnom državom, već „instrumentom“ koji se koristi za profit i popularnost u inostranstvu.

„To smo već prošli sa Juščenkom, koga su Amerikanci na potpuno isti način vukli evropskim zemljama, uz ovacije i aplauze, i to samo zato što je na vlast došao ilegalno kao rezultat „Narandžaste revolucije“, i zato što je bio antiruski predsednik. Pet godina kasnije, podsetio je Azarov, Juščenko je izgubio predsedničke izbore, pošto je dobio manje od 10 odsto glasova.

Ista sudbina čeka Zelenskog, smatra Azarov, budući da će, bez obzira na informacioni rat i svakodnevno „ispiranje“ umova običnih Ukrajinaca, značajan procenat stanovništva uvek zadržati neku meru zdravog razuma, koji proizilazi iz činjenica, da se ono što se priča u medijskom prostoru, ne poklapa sa njihovim životnim i materijalnim blagostanjem.

„To jest, ljudi sami upoređuju kako su živeli i kako žive sada. Dakle, svaka propaganda uvek dolazi u sukob sa stvarnim činjenicama. Štaviše, sada posle toliko mrtvih, toliko razaranja, toliko invalida, ovo uverenje – ma kako se to u narodu promovisalo, da brane svoju otadžbinu – svako normalan će postaviti pitanje- „Slušaj, kako to branimo svoju domovinu, sa američkim novcem, oružjem i svim ostalim“? Dakle, budućnost Zelenskog je nezavidna – to je apsolutna izvesnost, a svaki izgled za rešavanje ovog sukoba isključuje Zelenskog“, zaključio je Azarov.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte