Naslovnica IZA OGLEDALA Džerald Selente predviđa: Nafta će postati stvar prošlosti, dolaze nove vrste energije

Džerald Selente predviđa: Nafta će postati stvar prošlosti, dolaze nove vrste energije

gerald-celente

[adsenseyu2]

U svetlu raznih dešavanja bez presedana koja se sada odvijaju širom sveta, glavni predviđač trendova, Džerald Selente, je naveo šta on očekuje u 2015. godini.

Erik King: „Džeralde, postoji 9 veoma uzbudljivih trendova koje predviđate za 2015. godinu. Za početak, šta je sa vašim glavnim trendom – „Ratovima cena“?“.

Selente: „Sve stvari su povezane. Pogledajte šta se dešava sa cenom nafte. Poslušajte šta kažu ECB (Evropska centralna banka), Japan i drugi širom sveta. Svi govore o deflaciji. Svi su zabrinuti da cene naveliko padaju“.

„A tek cena nafte… Saudijska Arabija navodi da će cena sirove nafte pasti na 60 dolara po barelu. Sećate se da je u junu njena cena iznosila 115 dolara po barelu? Ono što vidimo su „Ratovi cena“. Šta to Saudijci rade? Oni žele da se reše konkurencije tako što će spustiti cenu.

Pogledajte šta se dešava sa prazničnom kupovinom. Crni petak, ili da kažemo crveni petak? Upravo to pokazuju brojke, pad od 11%. Ljudi su u ovo vreme već naveliko pazarili praznične poklone da bi uspeli da kupe ono što žele. Više ne.

Da se vratimo na naftu. Preterano snabdevanje. Veća ponuda od potražnje. Mnogo je više onoga što se prodaje od toga koliko može da se kupi. Upravo zato dolazi do „Ratova cena“. Dakle, deflacija je stvarna.

[adsenseyu4]

Sada ćemo videti da sve više kompanija snižava cene kako bi privukle što više kupaca. Kako će se to završiti? Ne baš lepo jer ljudima realno ne treba više proizvoda nego što mogu da potroše“.

Da li će se fosilna goriva zameniti?

„Ovo je povezano sa nekim drugim trendovima. Istovremeno se dešava još jedan trend – „Dominantna energija“. Priča se o alternativnim energijama i fosilnim gorivima. Fosilna goriva će u jednom trenutku postati alternativa.

Nekada je led bio energija, energija za hlađenje proizvoda. Setite se zatim sveća, gasnih lampi. A onda se pojavila struja. Fosilna goriva će postati stvar prošlosti isto kao led i gasne lampe. Upravo to se sada dešava. Najavljuju se nove dominantne energije – energija vetra, solarna energija, geotermalna energija i biogorivo. To će biti jedan od glavnih trendova u 2015. godini.

Drugi će reći „Pa, ako cene energije budu niske, neće biti potrebe za pronalaženjem alternative jer će fosilna goriva biti jeftina“. Međutim, to ne ide baš tako. Sve je više otkrića iz oblasti obnovljive energije, a među njima je i vodonična energija koja tek treba da preplavi tržište“.

(Webtribune.rs)

[adsenseyu2]