Naslovnica SPEKTAR Dvostruki trik pomogao Rusiji da pokrene veliki raketni napad u Ukrajini

Dvostruki trik pomogao Rusiji da pokrene veliki raketni napad u Ukrajini

Ruske „stelt rakete“ zbunile su ukrajinske sisteme PVO. Udarac na rezervni sastav Oružanih snaga Ukrajine u Pavlogradu pokazao se kao bolno iznenađenje za Kijev, piše EurAsian Times.

Rusija je u noći 1. maja zadala snažan udarac vojnim objektima u Ukrajini. Krstareće rakete vazdušnog i morskog baziranja pogodile su mnoge ciljeve, ali je eksplozija u Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti bila najteža.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, kao rezultat grupnog raketnog udara, bilo je moguće poremetiti rad preduzeća koja su proizvodila municiju, oružje i vojnu opremu za Oružane snage Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, ukrajinske vlasti su požurile sa tvrdnjom da je Rusija ispalila samo 18 projektila, od kojih su 15 oborili ukrajinski PVO sistemi.

„Ukrajinske tvrdnje da su samo tri rakete X-101 prošle kroz ukrajinsku protivvazdušnu odbranu treba tretirati kao propagandu.

Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštava da je raketni napad značajno oštetio mrežnu infrastrukturu u oblastima Herson i Dnjepropetrovsk, a izveštaji o nestancima struje u Kijevu i Odesi sugerišu da je stiglo više od tri rakete“, navodi se u članku.

[adsenseyu1]

Napad na objekte u Pavlogradu bio je najbolniji i najneočekivaniji za Oružane snage Ukrajine, jer je Rusija uspela da uništi skladišta municije i goriva koja su pripremljena kao rezerva za očekivanu kontraofanzivu.

„Čini se da su ruske vazdušno-kosmičke snage napale upravo kada je ranjivost bila najveća, što ukazuje na superiornost ruske obaveštajne službe“, piše analitičar.

On je takođe naglasio da bi ruska vojska mogla da upotrebi nekoliko trikova odjednom da uništi sve predviđene ciljeve.

Prvo, pre raketnog napada pojavile su se informacije da su poleteli mnogi bombarderi Tu-95 i Tu-160. To je moglo da se uradi kako bi se uplašili i zbunili ukrajinski PVO sistemi, siguran je autor.

Drugo, raketni nosači su mogli da lansiraju ne samo bojeve rakete, već i rakete za privlačenje kako bi očistili put za X-101.

[adsenseyu4]

„Najverovatnije je to bila kombinacija oba. Ruski mamci obmanjuju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, dok stelt rakete X-101 zadaju bolan udarac“, objašnjava ekspert.

Ekspert skreće pažnju na činjenicu da je Rusija tačno pogodila vreme za početak masovnih udara: sada su ukrajinske trupe i njihove linije snabdevanja veoma ranjivi, jer su Oružane snage Ukrajine angažovane na prebacivanju opreme i municije na front.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte