Naslovnica SPEKTAR Politiko: Ukrajina krije kontraofanzivne detalje od saveznika zbog curenja podataka u SAD

Politiko: Ukrajina krije kontraofanzivne detalje od saveznika zbog curenja podataka u SAD

Kijev drži u tajnosti detalje svog prolećnog kontranapada zbog mogućeg curenja informacija koje bi mogle dovesti u opasnost njihove pozicije na bojnom polju, piše Politico pozivajući se na neimenovane izvore u Evropi.

„Zvaničnici su izjavili da su njihove ukrajinske kolege citirale navodno curenje tajnih dokumenata od pripadnika Nacionalne garde iz države Masačusets, Džeka Tejseire kao jedan od razloga zašto Kijev izbegava razmenu informacija o kontranapadu, uključujući i datume, gde i koliko vojnika planira da pošalje na pozicije za sprovođenje operacije“, navodi se u izveštaju.

Predstavnik Saveta nacionalne bezbednosti SAD Džon Kirbi u razgovoru za izdanje izjavio je da nedostatak informacija pre početka kontranapada neće biti iznenađenje za Vašington.

Ranije je američki televizijski kanal CNN, pozivajući se na neimenovani izvor blizak Vladimiru Zelenskom, izvestio da je Kijev izmenio „neke vojne planove“ zbog curenja tajnih dokumenata koji opisuju stanje ukrajinskih snaga, njihove pozicije, zalihe oružja i procene gubitaka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pentagon istražuje curenje materijala u društvenim mrežama, koje nazivaju procurelim dokumentima američke obaveštajne službe, u kojima se, između ostalog, opisuje stanje ukrajinskih snaga i planovi SAD i NATO-a za njihovo jačanje.

[adsenseyu1]

U Moskvi nije isključeno da je došlo do ciljanog ubacivanja dezinformacija. Kako je izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, SAD su strana u konfliktu i, suštinski, vode hibridni rat protiv Rusije, u kojem mogu biti i slični trikovi.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]