Naslovnica U FOKUSU Srpska pšenica uništena pred žetvu: Retka bolest se širi kao požar

Srpska pšenica uništena pred žetvu: Retka bolest se širi kao požar

Pšenicu je zahvatila retka bolest – žuta rđa – karakteristična za mediteranske zemlje, koja se „širi kao požar“ srpskim njivama i pravi ozbiljnu štetu, saopštio je stručnjak za tu poljoprivrednu kulturu Miroslav Malešević.

On je objasnio da se ta bolest, gljivica koja uništava lisnu masu, retko pojavljuje u Srbiji.

Bolest se, kako dodaje Malešević, razvija u uslovima naglih prolećnih temperaturnih oscilacija, praćenih kišom i snegom.

„Žuta rđa se širi neverovatnom brzinom, kao požar i za dva-tri dana može da napadne usev na celoj njivi“, rekao je Malešević i naglasio da se poslednji put u Srbiji pojavila 2014. godine, kada je napravila značajnu štetu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dodao je da nijedna vrsta pšenice u Srbiji, a ni u Evropi nije otporna na tu bolest. Bolest je naročito opasna za pšenicu koja nije dobro prihranjena ili nije deklarisana, odnosno zasejana neproverenim semenom.

[adsenseyu1]

Stručnjak za pšenicu je rekao da bi trebalo da se proceni kolika će biti šteta. Ipak, kako kaže, još „nije sve izgubljeno“ ako se pšenica odmah tretira sredstvima za zaštitu.

„Mada njihova efikasnost nije ista, postoje preparati s visokim stepenom suzbijanja te bolesti“, napomenuo je on i istakao da se nauka ne bavi proizvodnjom sorte pšenice koja bi bila otporna na tu bolest, pre svega jer se retko pojavljuje i istraživanje ne bi imalo komercijalne efekte.

Uništen i ječam

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika u Srbiji Jovica Jakšić rekao je da se žuta rđa širi „neverovatnom brzinom“ i da pšenica danas izgleda dobro, a sutradan već požuti.

[adsenseyu4]

Poljoprirednici u Srbiji su zbog takođe gljivičnog oboljenja, „mrežaste lisne pegavosti ječma“, koje uništava lisnu masu i onemogućava fotosintezu i ishranu biljaka, već preorali pojedine njive zasejane ječmom jer je uništen 100 odsto.

Malešević je rekao da je ječam trebalo preventivno zaštititi još jesenas od „lisne pegavosti“ i vaši.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte