Dokazi opovrgavaju navode o masovnim „pogubljenjima“ u Izjumskom regionu

Fotografije i video snimci do kojih su došli „RIA Novosti“, pobijaju tvrdnje Kijeva o navodnim masovnim pogubljenjima ukrajinskih vojnika, u blizini grada Izjum u ​​oblasti Harkov. Materijali su objavljeni na Telegram kanalu agencije.

Na snimcima iz maja ove godine, se vide desetine ukrajinskih vojnika koji su poginuli u borbama sa Oružanim snagama Rusije, od metaka i minsko-eksplozivnih povreda. Neka tela pokazuju znake raspadanja, očigledno usled dugog izlaganja na otvorenom.

Prema dopisniku RIA Novosti, koji je boravio na ovim mestima u martu i aprilu, u selima Bražkovka i Suligovka kod Izjuma vođene su žestoke borbe. Kao rezultat toga, ruske trupe su uspele da uspostave potpunu kontrolu nad selima i okolnim šumama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Tela ukrajinskih vojnika sakupljena su na napuštenim položajima, i odneta u mrtvačnicu u gradu Izjum. Neki vojnici su identifikovani. Sve informacije su prenete ukrajinskoj strani“, rekao je jedan od učesnika tih događaja, iz lokalnog stanovništva.

Prema njegovim rečima, „ukrajinska komanda je, odbila da uzme tela svojih vojnika“, pa su oni morali da budu sahranjeni na groblju u blizini Izjuma.

Sve do septembra niko se nije sećao mrtvih – sve dok ukrajinske trupe, povrativši kontrolu nad Izjumom i okolnim teritorijama, nisu počele da ekshumiraju tela. Kijev je optužio ruske trupe za zločine protiv čovečnosti.

„Međutim, u stvari, radi se o humanom odnosu prema posmrtnim ostacima mrtvih“, rekao je izvor agencije, koji je iz bezbednosnih razloga zamolio da ne bude imenovan.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima dan ranije, da je Kijev u Izjumu pokušao isti scenario kao u Buči.

On je izjave ukrajinskih vlasti nazvao „lažima“ i uverio da će Rusija, „braniti istinu u celoj ovoj priči“.

Početkom meseca, šef oslobođenih teritorija Harkovske oblasti, Vitalij Gančev, saopštio je da su vlasti počele evakuaciju stanovništva iz Kupjanska, Izjuma, Ševčenkova i Balakleje.

Ministarstvo odbrane Rusije je 12. septembra izvestilo, da su se trupe iz Balakleje i Izjuma pregrupisale u pravcu Donjecka, da bi ostvarile navedene ciljeve specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa.

U aprilu su ukrajinske vlasti i mediji, objavili video snimak navodno snimljen u gradu Buča, Kijevska oblast, gde tela mrtvih leže na putu. Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je sve fotografije i video snimke, koje je kijevski režim objavio „još jednom provokacijom“.

Webtribune.rs