„China Daily“: Evropa će biti glavni gubitnik u bilo kom ishodu sukoba u Ukrajini

Svaki ishod ukrajinske krize imaće najveći uticaj na Evropu, piše „China Daily“.

„Najviše će izgubiti Evropska unija u celini, bez obzira na to kako se sukob između Rusije i Ukrajine završi. Posledice po zemlje EU neće biti samo u ekonomskom i socijalnom smislu, već i geopolitički“, naglašava se u publikaciji.

I dok cela EU nije u velikoj meri zavisna od ruske nafte i gasa, zemlje poput Nemačke i Francuske snose najveći teret ekonomskih sankcija koje su SAD planirale protiv Rusije. Istovremeno, rezultat mera protiv Moskve bila je inflacija, i nedostatak energetskih resursa na Zapadu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako ističe „China Daily“, poništeni su svi napori Evrope da postane politička snaga, sposobna da drži distancu od Sjedinjenih Država.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Moskvi nakon početka „specijalne operacije“ ruske vojske u Ukrajini, i „zamrzle“ rusku imovinu u iznosu od 300 milijardi dolara.

Prekid lanaca snabdevanja gasom doveo je do ekonomskih problema u Evropi i SAD, pre svega do viših cena hrane i goriva.

Kremlj je sankcije nazvao ekonomskim ratom, kao nijedan drugi. Nadležni su istakli spremnost za ovakav razvoj događaja, i uverili da će nastaviti da ispunjavaju društvene obaveze. Centralna banka preduzima mere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu.

Moskva je takođe prebacila plaćanje gasa neprijateljskih zemalja u rublje. Osim toga, Vlada je pripremila plan za suzbijanje ograničenja Zapada, koji uključuje oko stotinu inicijativa. Iznos njegovog finansiranja biće oko trilion rubalja.

Webtribune.rs