Die Welt: Ove jeseni Nemačkoj preti invazija „žutih prsluka“

Ove jeseni, Nemačka se suočava sa „nedeljama i mesecima nezadovoljstva“, piše „Die Welt“.

Stručnjaci upozoravaju da je opasnost od socijalnih protesta velikih razmera, porasla na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija. Publikacija upozorava da, iako za razliku od Francuza, lokalni građani nisu navikli da izražavaju svoje nezadovoljstvo na masovnim protestima, na ulicama nemačkih gradova mogu da se pojave „žuti prsluci“.

„Die Welt“ je podsetio da je indeks socijalne stabilnosti u Nemačkoj, pao u jednom kvartalu 2022. godine za skoro ceo poen, i sada iznosi šest jedinica, što je, na primer, gore nego u Balkanskoj Republici Bosni i Hercegovini. Skala se kreće od 0 do 10, gde 0 predstavlja visok rizik od nemira, a 10 ukazuje na visok nivo harmonije u društvu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sve veće nezadovoljstvo Nemaca prvenstveno je posledica povećanja svakodnevnih troškova. Poskupljenje energenata i hrane, dovelo je do rekordnog rasta inflacije u proteklih pet decenija. Osim toga, mnogi građani su ogorčeni politikom koju vodi Berlin.

Rejting popularnosti takozvane „semaforske koalicije“ dostigao je istorijski nizak nivo. Indeks potrošnje je takođe pao. To je zato što ljudi više vole da štede novac, jer ne znaju šta da očekuju u budućnosti.

„Die Welt“ je naglasio da je nemački indeks političkog rizika, koji izračunava „GeoKuant“, skočio i takođe dostigao rekordan nivo. Ova cifra je veća nego tokom ograničenja uvedenih zbog pandemije COVID-a, kao i migracione krize na prelazu iz 2015. u 2016. godinu.

„Mala preduzeća strahuju za svoj opstanak. Tri četvrtine anketiranih preduzetnika zabrinuto je zbog rasta troškova, a skoro svaki treći očekuje da će energetska kriza morati da troši uštede. Veliki međunarodni koncerni koji posluju u Nemačkoj, spremaju se da svoje aktivnosti prenesu na druge evropske prestonice, zbog mogućnosti nestanka struje.

Za razliku od Francuske, u Nemačkoj ne postoji tradicija učešća u masovnim protestima, kako bi se izrazilo svoje nezadovoljstvo političkim odlukama vlasti. Međutim, sada sve može da se promeni, i lokalni „žuti prsluci“ će izaći na ulice“, sumirao je „Die Welt“.

Webtribune.rs