Zemlje jugoistočne Azije se okreću Rusiji- Nazvali Putina „liderom sveta“

Za razliku od zemalja Evrope koje su negativno nastrojene prema Rusiji, države jugoistočne Azije je ne smatraju neprijateljem, i ne nameravaju da odbiju dobre trgovinske sporazume sa Rusijom, prenosi „The Guardian“.

Jedina zemlja u regionu koja je uvela sankcije Rusiji je Singapur, koji se, prema ekspertima, plaši sekundarnih sankcija i nastoji da zauzme dosledan stav, smatrajući da međunarodno pravo staje u zaštitu malih država.

Privremeni premijer Mjanmara, Min Aung Hlein, „zasijao je od radosti “ dok se ove nedelje rukovao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. „ Nazvali bismo vas ne samo liderom Rusije, već liderom sveta, jer vi kontrolišete i organizujete stabilnost širom sveta “.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako prenosi „Gardijan“, ove reči su došle u trenutku, kada je Putin rekao da će napori Evrope da izoluje Rusiju propasti- zemlja namerava da se umesto toga okrene Aziji.

Vojska Mjanmara, koja se takođe suočila sa nizom zapadnih sankcija od prošlogodišnjeg puča, bila je posebno prijemčiva za takve ponude prijateljstva. Prema analitičaru Australijskog nacionalnog univerziteta, Hanteru Marstonu, avioni koje je Rusija prodala Mjanmaru, dali su vojsci „ asimetričnu prednost “ u odnosu na opoziciju.

Pored toga, zemlja planira uvoz ruskih energetskih resursa, i potpisala je mapu puta za saradnju u oblasti nuklearne energije, sa ruskom državnom nuklearnom energetskom korporacijom „Rosatom“. Istovremeno, Marston predviđa produbljivanje energetske saradnje dve zemlje. „Rusija je izgubila neke od svojih lokacija za bušenje na moru Vijetnama zbog pritiska Kine“, otkriva Marston, rekavši da bi se Kremlj mogao obratiti Mjanmaru za istraživanje, nakon što su velike naftne i gasne kompanije, uključujući „Total“, napustile zemlju.

Prema rečima stručnjaka „S.Rajaratnam“ škole međunarodnih studija u Singapuru, Frederika Klima, iako u Evropi imaju negativan stav prema ruskoj „specijalnoj operaciji“ u Ukrajini, u jugoistočnoj Aziji drugačije reaguju na ukrajinski sukob.

„ Zemlje jugoistočne Azije, pa i mnoge zemlje sveta, ne veruju da su to kardinalne promene u međunarodnim odnosima, i da je Rusija neprijatelj “, rekao je Klim . Prema njegovim rečima, mnoge zemlje neće odustati od dobrih trgovinskih sporazuma sa Rusijom, jeftine nafte i jeftinog gasa.

Samo je Singapur uveo sankcije Rusiji. Prema mišljenju stručnjaka, ovakva odluka može biti diktirana željom da se zauzme konzistentan stav, i uverenjem zemlje da međunarodno pravo stoji za zaštitu malih država. Osim toga, u Singapuru, koji je važan finansijski centar, uvereni su da posebno treba da vode računa o sekundarnim sankcijama.

Takođe, prema Klijomu, najveća snaga Rusije u jugoistočnoj Aziji je prodaja oružja. Međutim, energija je sada u fokusu pažnje dok zemlje traže najbolje ponude. Tako indonežanska državna naftna i gasna kompanija „Pertamina“, pregovara o kupovini sirove nafte iz Rusije po ceni ispod tržišne. Stručnjaci tvrde da su zemlje regiona očigledno zabrinute zbog inflacije, posebno zbog rasta cena energenata i hrane, te stoga nastoje da zaštite svoje građane.

Međutim, kako navodi publikacija, činjenica da je ruskim finansijskim institucijama zabranjeno da koriste SVIFT sistem može da zakomplikuje trgovinu sa Rusijom. Prema Tan San Huanu, stručnjaku sa Univerziteta društvenih i humanističkih nauka u Ho Ši Minu, to je već uticalo na trgovinu.

U isto vreme, zemlja, koja zavisi od ruskih snabdevanja energentima, nastoji da uravnoteži odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama, pokušavajući da ne zauzima ni jednu stranu, jer mnoge američke kompanije sele proizvodnju u Vijetnam. U regionu u kome dominira konkurencija između Kine i SAD, Klim veruje da Rusiju mnogi vide kao „ korisnu protivtežu “, čak i ako je uticaj Moskve slabiji.

Tajland je u maju najavio planove da poveća bilateralnu trgovinu sa Rusijom na 10 milijardi dolara godišnje, jer Moskva nastoji da kupuje više tajlandskog pirinča, voća, automobila i auto-delova i investira u tehnologiju. Tajlanđani su, prema medijskim izveštajima, pozvani da ulažu u rusku prehrambenu industriju, navodi „Gardijan“.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs