Do sada nezabeleženo: Ruski parlament razmatra mogućnost pozivanja ministra odbrane Šojgua na razgovor

Donji dom ruskog parlamenta razmotriće pozivanje ministra odbrane Sergeja Šojgua na ispitivanje na zatvorenoj sednici, izjavio je u četvrtak poslanik Sergej Mironov za Komersant.

Kako izveštava Rojters, gotovo je nepoznato da Državna Duma poziva ministra odbrane da odgovara na pitanja za svoj rad.

Međutim, ruske oružane snage su ove nedelje otvoreno kritikovane od strane vojnih komentatora nakon što su izgubile kontrolu nad velikim delovima ukrajinske oblasti Harkov regiona, usled munjevitog napredovanja ukrajinskih snaga.

Mironov, koji je snažan zagovornik ruske invazije na Ukrajinu i šef prokremljanske partije „Pravedna Rusija“, rekao je da će Savet Državne dume, raspravljati o tome u ponedeljak.

Mironov je u sredu tvitovao da je njegova stranka predložila sednicu sa Šojguom „kako bi poslanici mogli da razgovaraju sa njim iza zatvorenih vrata i postavljaju sva pitanja koja interesuju nas i građane”.

Poraz Rusije u oblasti Harkova bio je njen najveći otkako je u prvim nedeljama invazije, koja je počela 24. februara, odbijena od napredovanja na ukrajinsku prestonicu Kijev.

Moskva kaže da je ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ bilo neophodno kako bi se sprečilo da se Ukrajina iskoristi kao platforma za zapadnu agresiju i da bi se odbranili ruski interesi.

Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacuju ove argumente kao neosnovane izgovore za agresorski rat u imperijalnom stilu.

Webtribune.rs