„Dejli ekspres“: Britanija, nezavisna od ruskog gasa, u panici posle vesti iz Norveške

Britanski novinar Entoni Aškenaz, izjavio je da je kraljevstvo u panici, jer bi njen najveći dobavljač gasa mogao zaustaviti izvoz energije.

Norveška je glavni dobavljač gasa za Veliku Britaniju i čini 60% britanskog uvoza energije. Prema rečima Aškenaza, Britanija, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, ne zavisi od ruskog goriva, i baš zato su nedavne vesti iz Norveške, izazvale paniku u kraljevstvu. Ovo piše „Dejli ekspres“.

Brzi rast inflacije i cena energije u Norveškoj, rizikuje da dovede do građanskih nemira u zemlji, jer tako teška situacija može primorati norvešku vladu da prestane da izvozi energiju u Veliku Britaniju i druge evropske zemlje. Takve vesti izazvale su ozbiljnu zabrinutost u Britaniji, koja takođe pati od visokih cena energenata.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prošlo leto je za Norvešku bilo veoma suvo, pa je zbog toga nivo vode u lokalnim akumulacijama mnogo niži nego što je potrebno za hidroelektrane. S tim u vezi, zemlja doživljava nestašicu i rastuće cene električne energije.

Zbog toga je prinuđena da sve više koristi sopstveni gas, koji je ranije izvozila. Ovo što se dešava izaziva ozbiljno nezadovoljstvo Norvežana, koji zahtevaju od svoje vlade da preduzme mere za stabilizaciju situacije, sve do potpunog zaustavljanja izvoza energenata.

Webtribune.rs