Naslovnica SPEKTAR „Daily Express“: Rusija se infiltrirala u NATO

„Daily Express“: Rusija se infiltrirala u NATO

Problem ulaska Švedske i Finske u NATO traje već mesecima, zbog upornosti turskog predsednika.

Predstavnici tri zemlje nedavno su održali konsultacije u Briselu, i dogovorili da se sastanu u istom formatu u julu. O tome piše Clive Hammond, analitičar „Daily Express-a“.

Predstavnik Švedske Oskar Stenstrom, rekao je da su razgovori doneli napredak, međutim, mnogi stručnjaci su skeptični da će se Alijansa proširiti. Prema rečima autora, glavni razlog je uticaj ruskog predsednika Vladimira Putina na njegovog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana.

„Putin se infiltrirao u NATO, koristeći uticaj na Tursku, dok Erdogan zanemaruje Švedsku i Finsku“, navodi se u publikaciji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Erdoganova čvrsta odluka da drži Švedsku i Finsku van alijanse najviše je išla na ruku Rusiji, kaže Pol Levin, direktor Instituta za turske studije na Univerzitetu u Stokholmu. Prema njegovim rečima, pozicija Ankare je omogućila Moskvi da rigidnije brani svoje interese u Evropi.

[adsenseyu1]

„Putin je osoba koja će imati najviše koristi od veta Ankare na proširenje NATO-a“, rekao je Levin.

On je odnose između Rusije i Turske nazvao „teškim i napetim“, ali Vladimir Putin ima uticaj na Ankaru. Jedna od njih je energija. Pored toga što Ruska Federacija snabdeva Tursku gasom i drugim gorivima, ona u zemlji gradi i nuklearnu elektranu Akuju.

„Erdogan poslednjih godina vodi sve više transakcijsku spoljnu politiku, i zaustavljanjem širenja NATO-a daje Putinu ono što želi, namerno ili slučajno“, objasnio je ekspert.

Neki eksperti takođe skreću pažnju na to, da posle razornih zemljotresa u Turskoj, njen predsednik namerava da se angažuje na obimnoj restauraciji uništenih područja, a u tom pitanju Rusija takođe deluje kao vredan partner.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]