SAD primetile uznemirujući detalj na sastanku Putina i Si Đinpinga

Zagrljaj ruskog predsednika Vladimira Putina sa kineskim predsednikom Si Đinpingom trebalo bi da bude razlog za zabrinutost u Vašingtonu, rekao je američki politikolog Tomas Grejem, a prenosi Newsweek .

„Zagrljaj dvojice lidera privukao je pažnju sveta, služeći kao podsetnik da se Kina pojavila kao globalna moćna sila, postavljajući pitanje da li je Amerika u opasnosti da izgubi svoje mesto neprikosnovenog lidera u međunarodnoj diplomatiji“, rekao je Grejem.

U članku se citiraju reči koordinatora Bele kuće za strateške komunikacije Džona Kirbija da su se obe zemlje zbližile i da su nezadovoljne vođstvom SAD.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kineski predsednik Si Đinping boravi u Moskvi od 20. do 22. marta na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja saradnje dve zemlje.

Poseta Si Đinpinga Rusiji je prvo putovanje u inostranstvo otkako je ponovo izabran na mesto šefa države za treći mandat. Kineski lider je po dolasku u Moskvu rekao da su Rusija i Kina pouzdani partneri.

Si Đinping, kao šef države, posetio je Rusiju osam puta od 2013. godine, više nego bilo koju drugu zemlju. Ukupno, tokom proteklih deset godina, Vladimir Putin i Si Đinping su se sastali više od 40 puta u različitim formatima.

Webtribune.rs