Daglas Mekgregor: U sledećoj fazi „specijalne operacije“ Kijev pada

Sledeća faza ruske „specijalne operacije“ preti da uništi ukrajinsku državu, napisao je penzionisani pukovnik američke vojske, Daglas Mekgregor, u članku za „American Conservative“.

Prema njegovim rečima, agresivna spoljna politika predsednika Džoa Bajdena mogla bi da dovede do toga. Pukovnik je kao primer, naveo govor političara proletos u Varšavi, koji je pokazao njegovu spremnost da žrtvuje stratešku bezbednost.

„Činjenica da Bajden u svojoj spoljnoj politici sledi princip „bez zarobljenika“, znači da će ishod sledeće faze sukoba, uništiti ukrajinsku državu“, tvrdi Mekgregor.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autor je primetio, da bi to dovelo i do uništenja ostataka posleratnog liberalnog poretka.

„Moguć je oštar pomak u raspodeli moći i uticaja u Evropi , posebno u Berlinu – od Vašingtona ka Moskvi i donekle Pekingu“, dodao je on.

Krajem marta, tokom posete Varšavi, Bajden je izneo tvrdnju, da Vladimir Putin „ne može da ostane na vlasti“. Nakon toga, Bela kuća je požurila da objasni ove reči, uveravajući da američki lider nije pozivao na promenu vlasti u Rusiji.

Pres-sekretar predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, naglasio je, da nije na lideru SAD da odlučuje ko će voditi zemlju, već na ruskom narodu.

Webtribune.rs