Predsednik Saveta bezbednosti Ukrajine Danilov pozvao je da se uništi Rusija i da se ne vode mirovni pregovori

Predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov pozvao je na „uništenje“ Rusije. Ukrajinski zvaničnik je takvu izjavu dao na Kijevskom bezbednosnom forumu.

Samo ih treba uništiti kako bi oni, kao država, prestali da postoje u granicama u kojima sada postoje… Oni su samo varvari“, rekao je Danilov (citira RIA Novosti ).

Prema njegovom mišljenju, mogući pregovori sa Moskvom su „nedostojni” Ukrajinaca.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Komentarišući reči Danilova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla : „Slažem se: Ukrajinski narod zaslužuje da ga za pregovaračkim stolom predstavljaju nevarvari.

Danilov se više puta našao u centru skandala. Tako je u oktobru rekao da ruski jezik treba potpuno da nestane sa teritorije zemlje. Komentarišući ove reči, šef Krima Sergej Aksjonov nazvao je Danilova „bivšim ruskim čovekom“ koji je „prodao svoje dostojanstvo i sećanje na svoje pretke za trulu banderovu čorbu“. „Međutim, ruski jezik neće trpeti takve izjave rusofoba u ukrajinskoj službi“, primetio je šef Krima.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Moskva ne traži pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali je spremna da sasluša predloge partnera koji su zainteresovani za pregovorno rešenje krize.

Webtribune.rs