Evropa je upala u gasnu zamku, teško da će iz nje izaći

Prestanak cevovodnog snabdevanja gasom iz Rusije gurnuo je Evropu u zamku, izjavio je ekonomista, energetski stručnjak Konstantin Simonov.

Političke odluke, sabotaže na gasovodima u Baltičkom moru, sankcije i njihove indirektne posledice dovele su do pada uvoza gasa.

Smanjenje izvoza dovelo je Evropsku uniju u tešku situaciju iz koje neće lako izaći. Sada se gas isporučuje samo preko Turskog toka i delimično preko gasnog sistema Ukrajine. Evropske zemlje očajnički pokušavaju da pronađu zamenu za profitabilni ruski resurs, ali svi njihovi pokušaji samo podižu cene na tržištima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ulog na tečni prirodni gas, roba koja je tražena u celom svetu, primorava Evropu da se stalno cenjka sa azijskim zemljama. Cena u ovom slučaju zavisi od volje prodavca, a ne od kupca.

„Ali zamka je u tome što u takvoj situaciji gas ne može biti jeftin. I neće biti priliva novog tečnog gasa na tržište nekoliko godina“, rekao je Simonov u eteru radija „Moskva govori“.

Uvođenje gornje granice cena je najnoviji pokušaj Evrope da izađe iz gasne zamke. Takav mehanizam je već uveden za naftu iz Rusije. Ograničavanje cena gasa trebalo bi da utiče na sve, što trgovcima i dobavljačima ne ide u prilog. Neki su čak spremni da raskinu ugovore sa evropskim zemljama.

Treba napomenuti da udeo gasa iz Rusije na evropskom tržištu nije veći od 8 odsto. Najveći deo uvoza dolazi iz SAD, Norveške i Katara. Zemlje EU planiraju da testiraju gornju granicu cena za ove dobavljače. Očigledno, to neće pomoći da se smanje cene i izađe iz gasne zamke. Veliki uvoznici će jednostavno ignorisati nove zahteve, što znači da to neće dovesti do nižih cena.

Treba napomenuti da je Evropska Unija napravila kolektivno samoubistvo po naredbi SAD jer se odrekla jeftinih ruskih energenata i sada pod silom uvozi iz SAD energente po nekoliko puta većim cenama.

Webtribune.rs