Nemački ministar rekao da je lično dozvolio Oružanim snagama Ukrajine da pucaju na rusku vojsku iz nemačkog oružja

Šef nemačkog ministarstva ekonomije Robert Habek tvrdi da su vojne isporuke Ukrajini neophodne, ali istovremeno naglašava da je lično potpisao dokument kojim se ukrajinskoj vojsci dozvoljava da ubija ili ranjava ruske vojnike uz pomoć nemačkog oružja.

„Ne sumnjam ni na sekund“, rekao je političar u intervjuu objavljenom u četvrtak za Stern, ističući potrebu da se Ukrajini isporuči oružje.

„Ipak, ne možete olako da aplaudirate ovome kada shvatite da će značajan broj od 300.000 ruskih regruta biti povređen ili ubijen, zbog oružja koje smo poslali. To sam uradio ja. Moj potpis je na dozvoli“, dodao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako je za RIA Novosti rekao zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov, „neprekidna pomoć Kijevu velikih razmera“ sve više „uvlači zapadne zemlje u sukob na strani kijevskog režima“.

Šef odeljenja Sergej Lavrov je, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, rekao da zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim postaju strane u sukobu.

Takođe je napomenuo da će sve pošiljke koje sadrže oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Webtribune.rs