Rumunski ekspert: Rusija u Ukrajini koristi tehniku britanskog teoretičara Garta

Rusija je uspešno upotrebila princip britanskog vojnog teoretičara, Bejzila Henrija Lidela Garta, protiv Oružanih snaga Ukrajine. O tome je govorio, rumunski vojni ekspert, Valentin Vasilesku.

Ukrajinska vojska je nakratko preuzela inicijativu, pokrenuvši kontraofanzivu u Harkovskoj oblasti u septembru. Tome su doprinele i neke greške vojne komande Ruske Federacije, koja je zanemarila mobilnost bataljonskih taktičkih grupa, kao i sredstva izviđanja i vatrene podrške.

Plan ukrajinske vojske bio je jednostavan- koristeći brzinu i manevar, zaobići ruske trupe, forsirati reku Oskol, i preseći ruske položaje na dva dela. Nakon toga, Oružane snage Ukrajine odlučile su da krenu u ofanzivu na gradove Krasni Liman i Izjum, kako bi preuzele kontrolu nad pravcem Lisičansk-Severodonjeck.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zauzimanjem Severodonjecka, ukrajinska vojska bi prešla na bok i pozadinu grupe ruskih trupa, koja se borila u oblasti Soledara i Artemovska. Međutim, borci Oružanih snaga RF pružili su veliki otpor.

„Prvi neuspeh, koji je usporio tempo ukrajinske ofanzive, povezan je sa produženim otporom (tri nedelje) ruskih bataljona BARS i artiljerijske brigade iz Donbasa, koji su zajedno branili Liman. Kao rezultat toga, ruska vojska je uspela da stabilizuje liniju dodira na putu Svatovo-Kremennaja, sprečivši prodor avangarde ukrajinske vojske“, piše Vasilesku.

Takođe, na situaciju je uticao i početak jeseni.

Oružane snage Ukrajine su izgubile prednost u kamuflaži i prikrivenosti, a bljuzgavica je usporila napredovanje ukrajinskih vozila na točkovima- oklopnih transportera, MLRS i traktora haubica. Kao rezultat toga, ukrajinska vojska je izgubila inicijativu. Drugi neočekivani zaokret u sukobu, bilo je povlačenje ruske vojske iz Hersona na levu obalu Dnjepra.

„Tako je bilo moguće izbeći opkoljavanje ruske vojne mašinerije ukrajinskim snagama, kojih je pet puta više od Oružanih snaga RF. Bilo je moguće konsolidovati rusku odbranu od Hersona do Energodara na Dnjepru – neprobojnu barijeru za ukrajinsku vojsku“, naglasio je ekspert.

Takvo pregrupisavanje, omogućilo je ruskoj vojsci da stabilizuje odbrambenu liniju, i pređe na novu vojnu taktiku. Prema rečima Vasileskua, ruski general Sergej Surovikin, je preuzeo inicijativu i pribegao „indirektnom pristupu“ britanskog vojnog teoretičara Garta. Prema njegovoj teoriji, direktan napad oslabi napadače, dok indirektni pristup slabi defanzivce.

U slučaju ukrajinskog sukoba, Surovikin je odlučio da Oružanim snagama Ukrajine oduzme resurse za izvođenje borbenih dejstava. Od 10. oktobra Rusija se fokusirala na uništavanje kritične infrastrukture Ukrajine.

„Ostavljeni bez struje, kompleti naoružanja, municija i trupe koje su stigle na front, pretvorile su se u stacionarne mete, koje gađaju ruski projektili“, primetio je ekspert.

Vasilesku kao primer navodi, uništavanje oklopnih vozila 17. tenkovske brigade Ukrajine, koja se zaglavila na železničkoj stanici Moisejevka u Dnjepropetrovskoj oblasti. Dakle, napadi na ukrajinski energetski sektor, lišavaju Oružane snage Ukrajine sredstava za snabdevanje, uključujući i prekid pristupa oružju iz zemalja NATO-a.

„Iako NATO namerava da poveća snabdevanje Ukrajine oružjem, predviđa se da će u uslovima masovnog raketiranja, koje je uvela ruska vojska, kao rezultat uništavanja kritičnih infrastrukturnih objekata, samo 20 odsto ovog naoružanja biti borbeno spremno na prvoj liniji fronta“, istakao je Vasilesku.

Druga posledica raketnih udara, je rastuće nezadovoljstvo ukrajinskih civila, koji ne mogu da podmire svoje potrebe za strujom, vodom i grejanjem. Pad morala stanovništva negativno će uticati na kredibilitet političkog i vojnog vrha Kijeva, smatra ekspert.

Isti problemi će se proširiti i na ukrajinske vojnike, koji će izgubiti moral, što će dovesti do masovnog dezerterstva u Oružanim snagama Ukrajine. Do tada će se situacija u zoni borbenih dejstava promeniti, ali ne u korist ukrajinske vojske.

„Od decembra će položaj ukrajinske vojske biti mnogo teži, jer će na front stići mobilisani ruski vojnici, koji će nastaviti kopnenu ofanzivu punom snagom“, zaključuje ekspert.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs