Naslovnica SPEKTAR Čomski otkrio zašto su SAD i Britanija odbile da pregovaraju sa Rusijom...

Čomski otkrio zašto su SAD i Britanija odbile da pregovaraju sa Rusijom u martu 2022-ge

Američki politički publicista, Noam Čomski, objasnio je zašto su Vašington i London u proleće 2022., odbili da pregovaraju sa Rusijom u vezi sa situacijom u Ukrajini. 

U intervjuu za „New Statesman“, Čomski je rekao, da se Moskva i Kijev s razlogom nisu mogli dogovoriti odmah nakon početka „specijalne operacije“. Činjenica je, da je Ukrajina zavisna od Zapada, i da ne može sama da donosi odluke.

„Ne zaboravite da Ukrajina nije slobodan igrač u tome, oni zavise od toga šta SAD odluče“, rekao je Noam Čomski.

Upravo SAD, kao i Velika Britanija, nisu htele da pregovaraju sa Moskvom, jer su imale sasvim druge ciljeve. Mir im nije bio potreban, jer su nameravali da oslabe Rusiju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Danas se malo šta promenilo- zadatak Vašingtona i Londona je i dalje da pokušaju da izvrše pritisak na Rusku Federaciju i da joj oduzmu snagu. Nikakvi pregovori ili diplomatija ne dolaze u obzir.

„Dakle, kada je bilo nekih prilika za pregovore pre godinu dana, u martu i aprilu prošle godine, i Velika Britanija i Sjedinjene Države su izvestile, da ne smatraju da je ovo dobar trenutak za pregovore“, rekao je Čomski.

[adsenseyu1]

On je takođe napomenuo, da formalno SAD poručuju, da je neophodno ojačati poziciju Kijeva, kako bi bio u boljoj poziciji za pregovore, i mogao da postavi neke uslove. Međutim, u stvarnosti, niko ne objašnjava, kako će je tekući sukob koji uništava Ukrajinu, dovesti u bolju poziciju.

Ovaj narativ, o potrebi poboljšanja situacije kijevskih vlasti, ponavljaju pristrasni zapadni mediji. Noam Čomski kao primer navodi nedavni članak u „Foreign Affairs“. U njemu se navodi, da sukob treba da se nastavi, kako bi se Ukrajina stavila u jaču poziciju za buduće pregovore.

„Kako će se to dogoditi? To je neko neobjašnjivo čudo, dok Ukrajina postaje devastirana“, pita američki analitičar.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]