Naslovnica SPEKTAR Obaveštajac Matvijčuk: Zelenski uhapsio Zalužnog i generale posle neuspelog državnog udara

Obaveštajac Matvijčuk: Zelenski uhapsio Zalužnog i generale posle neuspelog državnog udara

Novu verziju tajanstvenog nestanka glavnokomandujućeg Vojnih snaga Ukrajine (VSU) Valerija Zalužnog i još dva generala je izneo bivši oficir specijalnih jedinica, penzionisani pukovnik Anatolij Matvijčuk.

Prema njegovim rečima, dugotrajno odsustvo Zalužnog je „nenormalna situacija“ i moguće je da je u Ukrajini izvršen vojni prevrat.

Stručnjak nije isključio mogućnost da je Zalužni uhapšen zajedno sa drugim generalima.

Podsetimo, mesto boravka tri generala VSU – glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog, komandanta Kopnene vojske Aleksandra Sirskog i komandanta Snaga teritorijalne odbrane Igora Tančjuri – još uvek ostaje tajna.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sve to se dešava pred nadolazeću ofanzivu, o kojoj je zvanični Kijev glasno govorio. Međutim, u petak se pojavila informacija, pozivajući se na Zelenskog, da je glavnokomandujući Zalužni održao sastanak sa izveštajem o situaciji. Ali fotografije i video materijali o ovom događaju nisu dostupni.

Naravno, najviše pažnje privlači figura Zalužnog, kojeg su nekoliko puta prognozirali kao naslednika Zelenskog, čije čudno ponašanje i ne baš dobro zdravstveno stanje (kako se može videti iz poslednjeg videa obraćanja njegovih sugrađana) izaziva sve više pitanja.

[adsenseyu1]

Odmah nakon nestanka glavnokomandujućeg iz informacionog prostora, izveštavano je da je mogao biti ranjen ili ubijen ispod Bahmuta (Artjomovska). Ministarstvo odbrane Ukrajine je demantovalo tu verziju, ali živog generala još uvek ne pokazuju.

Doprinos na temu su dali i ukrajinski blogeri. Neki od njih su objavili fotografiju sa svoje svadbe na kojoj je među gostima bio i general Zalužni. Međutim, ovaj potez se nije pokazao uspešnim, jer mladoženja na čijoj svadbi je bio glavni komandant VSU je rekao da je fotografija napravljena mnogo ranije.

Vojni stručnjak, bivši obaveštajac Anatolij Matvijčuk smatra da „igra sakrivanja generala“ pred napad VSU nije najbolja aktivnost.

– Ovo je nenormalna situacija, generali jednostavno nestaju – rekao je on. – To je veoma sumnjivo i daje određene misli. Postoji nekoliko verzija, od kojih svaka može biti istinita.

Prvo – Zalužni, koji je trebao da učestvuje na sastanku vojnog komiteta NATO-a, ali se nije pojavio tamo, je ubijen.

[adsenseyu4]

Druga – on je ranjen ili teško bolestan. Treća, kojoj sam više sklon, odsustvo Zalužnog i drugih generala je povezano sa političkim igrama kijevskog režima.

Nije isključeno da su ovi generali uhapšeni i izolovani po nalogu Zelenskog, jer su mu nešto rekli. Ne isključujem čak ni pokušaj vojnog puča i preuzimanja vlasti.

Podsetimo, ranije se navodilo da Zapadno lobiranje planira da menja „glumačku postavu“ u Kijevu i sve više se naginje ka figuri Zalužnog ili Surskog.

Zapadu je potrebno da ima kandidate na klupi za zamenu, jer rejting Zelenskog u 2023. godini brzo opada zbog velikih gubitaka VSU.

Kruže i glasine da su Zelenskom više puta dali nagoveštaje da prestane da se bavi „intrigama“ i jasno ispuni postavljene mu zadatke. U suprotnom će ga zameniti sa nekim ko je više kooperativan.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte